lauantai 17. tammikuuta 2015

Neuvolakuulumisia ja muuta höpinää (Isla ja Luka 6,5 kk)

Heippa!

Meillä oli tällä viikolla 6 kk neuvola, tosin beibit ovat jo 6,5 kk ikäsiä. Molemmat kasvavat niin hurjaa vauhtia, ettei perässä meinaa pysyä. Islan pituus oli 75,4 cm, paino 9070 g ja hattumitta 44,8 cm. Lukan pituus oli 73,4 cm, paino 8900 g ja hattumitta 44,5 cm. Islan pituus huitelee käyrien yläpuolella (+3.2), Lukan pituus oli matillisemmin +1.5 -käyrällä. Terkkari totesi, ettei muistakaan nähneensä aiemmin näin pitkiä puolivuotiaita! Lienee suurin syy tuohon nopeaan kasvuun se, että minä ja Kimi emme ole ihan lyhyimmästä päästä... Kimi on parimetrinen ja minäkin n. 177 cm pitkä. Vauvoilla on kaikki hyvin ja ovat terveitä. Lukalla tosin on ollut jo kuukausia atooppista ihottumaa vartalossa ja kasvoissa (tainnut periä äitinsä ihotyypin) ja Isla on jo pitkään pulautellut paljon mahalla ollessaan, mutta se ei kuitenkaan tunnu neitiä sen kummemmin haittaavaan.

 Neuvolassa puhuttiin vauvojen liikkumisesta, ja totesin, että kumpikaan ei ole varsinaisesti todistetusti ryöminyt. Olen kyllä Lukan jättänyt pariksi minuutiksi lattialle ja tullessani takaisin tyyppi on siirtynyt ihan eri kohtaan. Molemmat vauvat pyörivät kyllä ketterästi akselinsa ympäri ja nostelevat pyllyään konttausasennon suuntaan, Luka myös välillä heilauttelee itseään kyljeltä toiselle. Jollain konstilla sitä siis eteenpäin mennään, mutta ei vahingossakaan silloin, kun olen paikalla katsomassa! Ilmeisesti vauvoilla on tapana siirtyillä salaisesti paikasta toiseen... Odotan, että vauvat jo lähtisivät ryömimään, niin viihtyisivät vähän pidempiä aikoja itsekseen lattialla. Tiedän, sitten on se vahtiminen. Mutta nyt koko ajan jompi kumpi kitisee tai itkee jossain eikä missään ole useinkaan hyvä muutamaa minuuttia pidempään. Vuorotellen ollaan sängyssä, lattialla, leikkimatolla, sitterissä, sylissä... Onneksi hymyt ja naurut antavat voimaa jaksaa. Mutta kyllä tämä kaksosarki on rankkaa ja vie kaikki mehut, sitä ei voi kiistää.


Islan ja Lukan selkärangat ovat jo ihan suorat, joten nyt saa luvan kanssa istuttaa syöttötuoleihin. Tänään otettiin vihdoin myös vaunuista kopat pois ja vauvat siirtyivät ratasosaan. Vaunukopat rupesivatkin olemaan näille hujopeille jo turhan ahtaat. Muutamana päivänä on syöty jo syöttiksissä. Tyypit heiluvat vielä aika paljon eivätkä malta oikein syödä, mutta pikkuhiljaa... Syöminen on todella sotkuista ja sekunnin sadasosassa sosekippo on kipattu nurin, jos kippo on epähuomiossa jäänyt vauvojen käsien ulottuville. Juuri eilen Luka otti yhtäkkiä sukan jalastaan ja viskaisi sen kippoon, josta syötiin parhaillaan sosetta. Hupaisia hetkiä piisaa tämän kaksikon kanssa! Olen huomannut, että nyt on ehkä alettu vähän nirsoilla soseiden suhteen, selvästi kasvismössöjä paremmin uppoavat makeat hedelmäsoosit. Annoin pari päivää sitten ekaa kertaa kanaa sekoitettuna bataattiin. Olen myös alkanut yhdistelemään eri hedelmämakuja keskenään, eilen syötiin päärynä-banaanisosetta. Olen tarjonnut myös sormiruokia pari kertaa. Isla ja Luka heittivät banaaninpalat ja maissinaksut samantien lattialle. Yleensä kaikki menee suuhun, mutta oikeasti syötäväksi tarkoitetut jutut lentävä lattialle! Korvikkeessa on siirrytty Tuuti kakkoseen eli yli 6 kk ikäisten valmisteeseen, mikä on todella jees, koska sitä saa puolet isommissa tötsissä kuin Tuuti ykköstä. Korviketta kun kuluu pari litraa päivässä.

Veli ja sen sisko

Vauvat muuttivat 6 kk iässä omaan huoneeseen. Se on ollut hyvä juttu, ei tarvitse itsekään olla hipihiljaa nukkumaan mennessä eikä herää kaikkiin pikkuähinöihin. Vauvojen yöuniin muutto omaan huoneeseen ei ole vaikuttanut. Tai voi olla, että vauvat nukkuvat jopa paremmin nyt. Yöt ovat edelleen menneet vaihtelevasti. Lukahan heräili vähän aikaa sitten yöllä monta kertaa, mutta ei onneksi enää. Paitsi jos on kipeänä. Islalla oli viime viikolla parina päivänä kuumetta, ja Lukalla oli sama juttu viime viikonloppuna. Nyt molemmilla on pientä nuhaa. Lämpöilyjen aikaan yöt olivat levottomia. Yleensä tavallisin yö on sellainen, että ainakin Luka herää kerran keskellä yötä syömään. Viimeistään klo. 5-7 Islakin herää ekan kerran syömään. Sen jälkeen molemmat saattavat valvoskella, mutta nukahtavat lopulta yleensä vielä pariksi tunniksi. Muutamana yönä molemmat ovat nukkua posottaneet 9-10 tuntia heräämättä. On ihana tunne herätä itse aamulla ja tajuta, että vauvat ovat nukkuneet koko yön. Tällaisia öitä lisää, kiitos! Kestää aika pitkään toipua pahasta unettomuudesta ja sen lisäksi muusta valvomisesta, mutta varmasti sekin päivä koittaa vielä.

Juuri vähän aikaa sitten postailin, miten vauvat olivat totaalisen eri rytmissä. Kun toinen heräsi, toinen meni nukkumaan jne. Nyt Lukan päiväunet ovat pidentyneet, jee! Kesti ehkä muutaman viikon, että Luka nukkui alle tunnin pätkissä, mutta nyt viime päivinä vauvelit ovat nukkuneet ekoilla päikkäreillä yhtä aikaa 2-3 tuntia. Toisetkin lyhyemmät päikkärit on nukuttu usein samaan aikaan. Ja kun toinen herää, herätetään toinenkin. Syötöt ovat myös menneet kivasti samassa rytmissä, vauvat syövät viisi kertaa päivässä + mahdollinen yösyöttö. Syöttöväli on päivisin useimmiten kolme tuntia. Toivottavasti tällainen yhteinen päivärytmi säilyisi! Erirytmiset päivät ovat kyllä ihan kaaoottisia...


Hyvää viikonloppua kaikille!

Ulla


2 kommenttia: