perjantai 23. tammikuuta 2015

Meidän monikkoarkea (Isla ja Luka kohta 7 kk)

Heippa!

Vauvat ovat nyt reilu 6,5 kk ikäisiä. Onneksi elämässä on jo rytmiä ja selkeitä rutiineja. Syötöt ja unet osuvat yleensä aika hyvin yksiin. Päiviin sisältyy tosi paljon ihania onnen hetkiä, nauruja ja hymyjä. Mutta myös itkua, sotkua, väsymystä. On sitä onneksi itsekin jotain vauvanhoidosta oppinut tässä reilussa puolessa vuodessa ;) Tosin välillä rytmit heittävät kuperkeikkaa vaikka mitä tekisi, ja kaikki on kaaosta. Jos vauvat ovat suunnilleen samassa rytmissä, meidän arkipäivä on "helpoimmillaan" kutakuinkin seuraavanlainen (viikon päästä voi olla taas ihan eri meininki...) Tällainen on siis ns. kotipäivä, jolloin ei ole mitään erityistä ohjelmaa. Maanantaisin on vauvamuskari. Maanantaisin ja keskkiviikkoisin kotipalvelun hoitaja tulee hoitamaan vauvoja kolmeksi tunneksi. Torstaisin on vauvakerho kirkolla. Välillä nähdään kavereita. Viikonloppuisin Kimi on useimmiten vapaalla, joten silloin voidaan viettää aikaa koko perhe yhdessä. Arkisin yhteinen aika tuppaa jäämään vähiin.

Klo 1-4 yöllä Luka herää yleensä kerran keskellä yötä syömään, Isla harvemmin. Viikon sisällä Luka on ruvennut heräilemään ja itkeskelemään useamminkin, ja rauhoittuu vain syliin tai viereen... Kumpa vaan tietäisi sattuuko pientä johonkin vai onko ruvennut vaan tankkaamaan öisin läheisyyttä.Klo 5-7 Isla herää viimeistään ensimmäistä kertaa illan jälkeen syömään. Myös Luka haluaa useimmiten syödä taas, vaikka olisi yöllä tankannut. Aamusyötön jälkeen jompikumpi (tai molemmat!) usemmiten valvoskelee, mutta nukahtaa yleensä lopulta vielä pariksi tunniksi. Viime aikoina Luka on suostunut nukahtamaan vain viereeni aamusyötön jälkeen. Unia saatetaan jatkaa noin klo. 9.30 saakka. Molemmat vauvat herätetään samaan aikaan, jos eivät itsestään herää. Yleensä otan vauvat aamulla viereen pusuteltaviksi ja halittaviksi. Sen jälkeen vauvat touhuavat ja jumppaavat jonkin aikaa hyväntuulisina lattialla ennen aamupalaa,

Terve!
Kaksosten juttuja <3
Klo 9.30 Kimi lähtee töihin

Klo 9-10 Aamupuuro + maito. Soseet syödään syöttötuolissa, lappaan vuorotellen lusikallisen kummankin suuhun. Välillä soseet menevät paremmin, kun syötän sylissä. Maidon tykkään syöttää vuorotellen sylissä. Jos Isla ja Luka hermoilevat yhtä aikaa, syötän maidot yhtä aikaa molemmille sittereissä. Sitten touhutaan ekoihin päikkäreihin asti. Eli vauvat ovat lattialla, sitterissä tai sylissä. Leikitään, lauletaan, hassutellaan, mitä nyt ikinä keksitäänkään.Klo 10-14 välillä ekat päikkärit partsilla, vauvat nukkuvat parhaimmillaan 2-3 tuntia yhtä aikaa.  Luka hermostuu usein pukiessa, mutta rauhoittuu usein nopeasti, kun pääsee nuuhkimaan raikasta ulkoilmaa. Välillä käyn vaunuilemassa ekojen päikkäreiden aikaan (ellei ole ihan karsea keli). Tämä on sitä omaa aikaa, josta kotityöt verottavat aika suuren osan. Loppuajan luen jotain, olen koneella, kirjoitan blogia tai muuta vastaavaa.

Klo 13-15 Lihavihannessose + maito. Syötön jälkeen touhutaan taas.

Klo 16-18 Hedelmäsose + maito. Aika usein käydään kaupassa ja ulkoilemassa vauvojen ollessa hereillä (nukahtavat sitten jossain vaiheessa reissua toisille päikkäreille).

Klo 16-18 välillä nukutaan toiset päikkärit, yleensä 0,5-1 tuntia. Nukutan vauvat yleensä toisillekin päikkäreille partsille, koska pinniksiin nukuttaminen harvoin onnistuu päivällä. Välillä lähdetään ulos vasta toisten päikkäreiden aikaan. Jos unet tuppaavat jatkumaan yli klo 18, herätän vauvat, jotta yöunet eivät häiriintyisi. Ja taas syödään ja touhutaan. Iltaa kohden meininki alkaa olla levotonta eikä missään ole hyvä pientä hetkeä kauempaa. Tässä vaiheessa alan katsella kelloa sillä silmällä, että milloin Kimi tulee kotiin jeesaamaan... Välillä teen ruokaa niin, että vauvat katselevat sittereisssä.

18-19 Kimi tulee kotiin. Työpäivä takana, nälkä ja väsy, mutta vauvanhoitoduuni alkaa samantien kun Kimi astuu kotiovesta sisään...Vauvat nimittäin alkavat olla väsyneitä ja pikkuhiljaa pitää aloitella iltatoimia. Tyypit hermostuvat yleensä yhtä aikaa, toinen kiihdyttää toisenkin hepuliin. Kaikki menee yleensä hyvin, jos Kimi on kotona ja auttaa iltatoimissa. Jos joudun hoitamaan pesut yksin, toinen yleensä huutaa sillä aikaa, kun pesen toista. Olen oppinut aika tehokkaaksi vauvanhoitorutiineissa, mutta ei niistä iltapesuista ihan parissa minuutissa selviä.


Klo 20 Iltapuuro, jonka jälkeen iltapesut. Meillä ei vaihdeta yöksi erikseen yöpukuja, vaan puhdas body ja mukavat housut, joissa on kiva nukkua. Aamulla ei tarvitse erikseen vaihtaa päivävaatteita, vaan samoilla vaatteilla voi jatkaa siihen asti, kunnes likaantuvat taas! Asioiden pitäminen mahdollisimman yksinkertaisena helpottaa tätä kaksosarkea. Kylpy on kerran viikossa viikonloppuisin, muulloin tehdään pesuja lapuilla ja hanan alla.

Viimeistään klo 20 valmistaudutaan nukkumaanmenoon. Iltapuurot nassuun, iltapesut ja ennen sänkyyn menoa vielä maito, kunnon iltatankkaus siis. Hyräilen jo iltamaitoa syöttäessä tuutulauluja, sängyssä iltarukoukset ja hyvänyönpusut ja silitykset. Luka nukahtaa yleensä nopeasti, Isla "tekee unta" yleensä ainakin vartin. Mönkii, möyrii, itkee ja etsii hyvää asentoa. Tuttia saa laittaa vähintään  viisi kertaa. Lopulta neiti nukahtaa yleensä mahalleen.

Klo 21 molemmat ovat yleensä unten mailla. Sitten onkin hetki omaa aikaa. Nukkumaan tulee mentyä vähän liian myöhään, koska haluan nauttia kodin hiljaisuudesta ja rauhasta.

Mitennii meil on sotkusta

Tällaista arkea meillä elellään. Minkälaisessa rytmissä muiden yksöset, kaksoset tai kolmoset ovat? Onko päivät lähimainkaan samantapaisia kuin meillä? :)

Ulla

6 kommenttia:

 1. Minäpä teen omaan blogiin piakkoin postauksen meidän tämänhetkisestä rytmistä :) Aika samanlaiselta kuulostaa pääpiirteittäin teidän kuin meidänkin päivät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) On hauska lukea millaista meininkiä muiden monikkoperheiden päivät sisältää!

   Poista
 2. voi kumpa meilläkin olisi iltaunille käyminen yhtä helppoa! Vielä kitinää ja sylittelyä ja muutenkin kaaosta. Tänään meinasi mennä taas hermot kun samaan aikaan vauvat itkee, Lotta laulaa täysillä Robinia ja koira haukkuu. Auts! Kuulostaa ehkä kivalta mutta semmosta kiljumista että kyllä nyt sielu lepää kun vauvat nukkuu päikkäreitä ja keskimmäinen on luistelemassa ja koirakin isännän kanssa ulkona :) Jees! Ei kun imurin varteen kun aikaa on.

  Semmosta kyselen, että itse en ole vielä kotipalvelua käyttänyt mutta nyt pian on pakko (huomasin tarpeen, kun toinen kaksosista oli kipeä) paljon se tulee kustantamaan ja mistä otitte, ja oletteko tyytyväisiä :) Voit laittaa mulle myös meiliä niina (miukumauku) lottalili.com ellet halua vastata tänne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti teillä illat helpottuisi pian! Huh, kuulostaa siltä, että desibelit on kohonnu korkeelle :D tulpat korviin nii vähän vaimenee ;) Meillä käy Helsingin Kaupungin lapsiperheiden kotipalvelu. Sitä haetaan ottamalla yhteyttä oman asuinalueen johtavaan ohjaajaan. Hinta määräytyy tulojen mukaan. Suosittelen ehdottomasti, mulle noi käynnit on tärkeä henkireikä! Saan omaa aikaa käydä salilla ja asioilla. Laitoin sulle vielä meiliä aiheesta! :)

   Poista
 3. Voi kuinka suloisia taas pikkuiset ovat! :) Ja itsekkin oot tosi kaunis! Mukava lukea tämmösiä postauksia:)

  VastaaPoista