torstai 1. tammikuuta 2015

Kuulumisia: Isla ja Luka 6 kk!


Hellou!

Niin se vaan on, että meidän tuplat ei ole enää mitään pikku vastasyntyneitä (nyyh) vaan jo puolivuotiaita pötkylöitä, jotka osaavat jo vaikka mitä.

Reilu viisi kuukautta selvittiin ilman minkäänlaisia flunssia, mutta itsenäisyyspäivänä Suippis rupesi yskimään. Oireet pahenivat muutamassa tunnissa, ja sitten hengitys ja yskiminen alkoi kuulostaa niin pahalta, että illalla lähdettiin Lastenklinikan päivystykseen. Diagnoosi oli kurkunpäätulehdus. Luka sai muutaman kerran hengitettäviä, avaavia lääkkeitä ja sitten päästiin kotiin. Lääkkeeksi Ventoline Babyhalerilla pari kertaa päivässä niin kauan kuin oireet kestävät sekä Para-suppoja kurkkukipuun ja kuumeeseen. Luka lämpöili ja oli itkuinen muutaman päivän ajan, köhä kesti hieman pidempään. Isliina onneksi säästyi samalta taudilta! Eikä minulle tai Kimillekään ole mitään kummempaa flunssaa iskenyt.


Soseet maistuvat tosi hyvin, ja babyt avaavat suutaan kuin pienet linnunpoikaset. Olen ottanut viikoittain pari uutta ruoka-ainetta maisteluun. Myös vettä molemmat juovat mielellään, ja harjoittelevat jo juomista nokkamukista. Olen tehnyt soseet pääosin itse, koska se on helppoa, kerralla voi tehdä isomman satsin pakkaseen ja tietääpähän, ettei sooseissa ole mitään ylimääräisiä mömmöjä. Ostimme Ikeasta höyrytyskorin, jossa kasvikset höyryttyvät kätevästi. Kaikkia hedelmäsoseita- ja marjasoseita en kyllä aio itse vääntää, joten mangot sun muut löytävät meille tiensä kaupan hyllyltä. Kiinteitä syödään pääsääntöisesti kolme ateriaa päivässä, yleensä maidon päälle. Aamupäivällä yleensä kasvissosetta, iltapäivällä hedelmää. Illalla iltapuuro luumun kera. Luumun avulla vatsat pysyvät hyvin toiminnassa, siksi annamme sitä joka päivä. Syöttäminen tapahtuu edelleen sitterissä, mutta ei varmaan mene kauaa, kun voimme istuttaa vauvat syöttötuoleihin. Sitten syöttäminen helpottunee huomattavasti, kun ei tarvitse tähdätä lusikkaa sitterissä keinuvan vauvan suuhun.


       
Tuntuu kyllä, että olen ensikertalaisena aika pihalla näistä ruokailujutuista... Mitä ja milloin ja kuinka paljon? No, ehkä ruokailuihinkin tulee ajan kanssa selkeyttä ja parin viikon päästä neuvolassa voi taas kysellä kaikkea mikä mietityttää. 

Kiinteistä on maisteltu/syöty jo seuraavia:
-Luumu
-Peruna-porkkana
-Bataatti
-Riisipuuro
-Kaurapuuro
-Parsakaali (islan inhokki)
-Kukkakaali (islan toinen inhokki)
-Myskikurpitsa
-Maissi
-Mango
-Banaani
-OmenaYöt ovat vielä hyvin vaihtelevia. Muutaman kerran olemme saaneet nauttia luksusunista, jolloin vauvat ovat nukkuneet ilman herätyksiä jopa klo. 20-07 välisen ajan. Enemmän sääntö kuin poikkeus on kuitenkin ollut se, että molemmat heräävät vähintään kerran yössä syömään. Luka on nyt viime viikkojen ruvennut heräilemään öisin ihan urakalla, vähintään 4 tunnin välein. Eli herätyksiä edelleen piisaa, ja aika lailla silmät ristissä välillä mennään. Molemmat heräilevät välillä keskellä yötä valvoskelemaan ja juttelemaan. Ilmeisesti maailma on niin ihmeellinen paikka, että nukkuminen ei kiinnosta. Iltarutiinit pyrimme pitämään samana joka ilta, eli kun vauvat rupeavat väsymään,valoja himmennetään ja musiikki laitetaan hiljaiselle. Sitten nassuun iltapuuro ja maito, sen jälkeen molemmille iltapesut ja puhtaat vaatteet päälle. Sitten viedään sänkyyn, luetaan iltarukous, annetaan hyvänyön halit, silitykset ja pusut. Sitten vaan makkari pimeäksi ja parhaimmassa tapauksessa nukahtavat itsekseen pian. Luka nukahtaa yleensä nopeasti, Islan kanssa saa välillä taistella pitkäänkin ja käydä laittamassa tuttia kymmenen kertaa. Luka ei juurikaan nykyään tuttia suostu syömään. Luka nukahtaa unipussissa pötkähtämällä kyljellään, Isla tykkää nukkua vatsallaan peiton alla.


Pitkät päikkärit ovat olleet viime aikoina harvinaista herkkua. Luka nukkuu useimmiten max. tunnin pätkissä. Isla nukkuu usein pidempään, pari-kolmekin tuntia putkeen. Molemmat nukkuvat yleensä kahdet päiväunet, Luka siis nukkuu selvästi vähemmän kuin Isla... Äiti olisi mielissään vähän pidemmistä päiväunista.

Ilmoittauduimme kirkon vauvamuskariin, joka alkaa parin viikon päästä. Vauvakerho jatkuu tammikuun loppupuolella. Ainakin siis kahdeksi päiväksi viikossa on luvassa jotain ohjelmaa, muina päivinä voi sitten tehdä mitä huvittaa. Lähteminen vähänkin pidemmälle kuin vaunulenkille, läheiselle kirkolle tai kauppaan on aina oma operaationsa, joten joka päivälle ei mitään aktiviteettia jaksaisikaan.

Tällaista meille kuuluu tällä hetkellä vauvojen puolivuotispäivänä :)

Ulla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti