keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Huimaa kehitystä (Isla ja Luka 7,5 kk)

Heippa,

vauvat kehittyivät yhden viikon aikana huimasti. Isla lähti ryömimään samana viikonloppuna kuin Luka eli reilu viikko sitten (7 kk 1 vko). Isla ei vielä ryömi niin paljon ja nopeasti kuin Luka, mutta jos laittaa jonkun kiinnostavan esineen houkuttimeksi niin Islaan tulee kyllä vauhtia. Luka liikkuu jo huomaamatta huoneesta toiseen! Molemmat ovat oppineet istumaan ilman tukea, ja viihtyvät istuallaan. Ovat kai nyt saaneet tarpeekseen 7,5 kuukauden paikallaanolosta lattiatasossa... Luka on varannut jo pitkään hienosti jaloilleen, tukea vasten seisomistakin on kokeiltu ja se sujui hienosti. Molemmille on tulossa hampaita ylös, muutamat ovat jo osittain puhjenneet. Kuolalaput on taas otettu pienen tauon jälkeen käyttöön...


Päivärytmit ovat menneet mukkelis makkelis tässä viikon sisällä, kun vauvat ovat oppineet rytinällä uusia taitoja. Juuri kun iloitsin, että arjessa on rytmiä ja tilanteita voi jo ennakoida, niin nyt ei voi sanoa enää samaa. Päivän unet ovat olleet välillä puoli tuntia kerrallaan, kolmesti päivän aikana. Ehtii juuri istahtaa alas, kun vauvat ovat nukahtaneet ja sitten kuuluukin jo kutsuhuuto eikä uudelleennukutus onnistu millään. Hereilläolo on välillä (välillä tuntuu, että koko ajan!) yhtä huutoa. Yksi on tyytyväisenä sylissä, kun toinen huutaa lattialla. Sitten kun tyytyväisen vauvan laskee lattialla, ja ottaa itkevän syliin, on lattialla taas yksi pää punaisena parkuva vauva. Huuto alkaa myös usein hyvin nopeasti, jos häviän näköpiiristä. Pomppukiikussa ja peilin edessä sylissä ollaan tyytyväisiä, samoin hetkittäin istuma-asennossa.Luka herää edelleen joka yö jo puoliltaöin huutamaan täysiä, eikä rauhoitu omaan sänkyyn nukkumaan. Tätä on jatkunut jo ainakin kuukauden. Otan Lukan sitten tiukasti kainaloon, ja tyyppi rauhoittuu usein siihen, koska ei pääse mönkimään mihinkään suuntaan. Vieressäkin Luka heräilee yön aikana useita kertoja ja tekee lähtöä johonkin suuntaan. Jossain vaiheessa on pakko antaa maitoa, koska mikään muu ei auta. Luka saattaa vetäistä 20 ml tai 200 ml, viime yönä meni yhteensä 450 ml. Lukan yökukkuilu on tosi väsyttävää. Siihen ei vaan totu koskaan, että joutuu heräämään kesken syvän unen itkuun... Kumpa vaan tietäisi miksi Luka heräilee. Hampaiden tulo? Kova halu olla yölläkin liikeessä, kun on kerran opittu ryömimään? Luka herää aamulla virkkuna ärsyttävän aikaisin, 7 kieppeillä. Isla on pakko herättää samoihin aikoihin, jotta olisivat jotakuinkin samassa rytmissä. Isla nukkua posottaa yleensä jo 10-11 tuntia ilman tankkausta, tosin tuttia saa käydä laittamassa pari kertaa yön aikana. Neiti saattaa löytyä keskellä yötä sängystä poikittain ilman peittoa.

Iltaisin nukutus sentään sujuu aika mukavasti, ja nukahtavat yleensä noin vartissa. Myös ruokailut ovat helpottuneet. Kiinteiden syöminen sujuu molemmilta hienosti, syövät päivässä neljä kiinteää ateriaa ja maitoa päälle. Sormiruokailussakin ovat selkeästi edistyneet. Kylvetyskin tuntuu paljon helpommalta nyt, kun molemmat istuvat ilman tukea.Isla

-ryömii, jos haluaa tavoittaa jonkun kiinnostavan esineen. Ei ole kuitenkaan vielä tajunnut, että ryömimällä pääsee tutkimaan paikkoja.
-istuu ilman tukea, ja viihtyykin tällä hetkellä parhaiten istuma-asennossa lelujen ympäröimänä.
-on noussut kerran itsekin istumaan, tietysti juuri silloin, kun äiti ja iskä olivat muualla
-nauttii hyppimisestä hyppykiikussa tai jonkun hyppyyttämänä
-juttelee paljon "äyäyäyäyäyäyäyy" "tätätätätätätätä", osaa myös öristä
-vierastaa jo jossain tilanteissa
-luonteeltaan tarkkailevampi ja yleensä rauhallisempi kuin Luka
-bravuuri: on oppinut napakan pinsettiotteen, ja testailee sitä mieluiten äitin tai iskän kaulanahkaan
Luka

-etenee ryömimällä kovaa vauhtia huoneesta toiseen ja tutkii aktiivisesti paikkoja, vie kaikkea matkan varrella löytömäänsä suuhun
-istuu ilman tukea
-seisoo tukea vasten
-nauttii suuresti hyppimisestä hyppykiikussa ja jonkun hyppyyttämänä
-vierastaa jo joissain tilanteissa
-tunteet vaihtelevat hyvin nopeasti: totaalihermojenmenetysitku katkeaa kuin leikaten, kun pääsee syliin. Samassa hetkessä kuuluukin jo "hehe" ja hymy on korvissa.
-hekottelee ja hymyilee paljon
-bravuuri: tekee hauskaa ääntä liikuttaen nyrkkiään tai jotain esinettä suutaan vasten

4 kommenttia:

 1. Moikka, ihana lukea että muillakin yöheräillään ;) Muistan tämän, etten ole ainoa kun ensi yönä meillä heräillään.
  - Jos olisi yksi vauva, saisi niiiiin paljon paremmat unet itse.
  Tytöt - meillä Alva on päivisin ja iltaisin rauhallisempi tapaus. Viihtyy yksinkin , katselee leluja ja sylissä napottaa rauhallisesti ja sitterissä vaan keinuu ja nauraa. Mulla joskus kädet täynnä Vinskiä niin Alva on nukahtanut yksinään sitteriin tai vaunuihin sisällä. Heh. Hirveen huono omatunto kun toinen on vaan "oman onnensa varassa".Vinski on semmonen pötkylä jota pitää jatkuvasti viihdyttää ja muutenkin itkuherkempi yksilö, ja vie minulta enemmän aikaa kuin tyttö.
  Mukavia päiviä sinne! Mäkin toin just syöttötuolit sisälle vajasta, vauvat tuli 5kk ja olen kokeillut ihan minimaalisia aikoja istuttaa syöttötuolissa. En ihan vielä laita niihin mutta ehkä jo kuukauden päästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä lohdullista tietää, että muillakin heräillään ja valvoskellaan! Toi on niin totta, että yhden vauvan kanssa saisi paljon paremmat unet itse! Isla ja Luka on kans aika erilaiset vauvat keskenään, mutta päivisin tuntuvat vaativan yhtä paljon huomiota kumpikin... Toi on kyllä ihana, kun teillä Alva viihtyy itsekseenkin, turhaan tunnet huonoa omaatuntoa :) Vaikka tiedän paremmin kuin hyvin ton huonon omatunnon vauvojen hoidossa. Ihania päiviä teille!

   Poista
 2. Jopas siellä on tullut uusia juttuja nopeaan tahtiin :)

  Ai että muakin ottaa pannuun yölliset kitinät. Se on vaan niin turhauttavaa, kun toinen nukkuisi hyvin! Toisen takia pitää sit heräillä kitinään ja nostella tuttia ja syöttää ja ja ja... pitää olla supernopea tän heräilijän kanssa ettei se vaan herätä kitinällään toista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Lohduttavaa, että muillakin kitistään ja heräillään öisin. Muakin turhauttaa älyttömästi, että toinen heräilee monta kertaa ja toinen nukkuu yleensä kuin tukki koko yön, huoh. Täälläkin saa olla supernopea, koska Islan sängystä alkaa hyvin äkkiä kuulumaan kahinaa kun Luka aloittaa huudon...

   Poista