sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Lappi-roadtrip, muistoja syksyltä 2019

Heips, 

aika lailla tasan vuosi sitten oltiin perheen kanssa Lapissa Roadtripillä, juuri parhaimpaan ruska-aikaan. Se oli meille kaikille ensimmäinen ruskaretki Lappiin. Tänä vuonna ei valitettavasti päästy pohjoisen ihaniin maisemiin, mutta teki mieli palata kuvien muodossa reissutunnelmiin. 

Meidän reissu starttasi Tikkurilan juna-asemalta kohti Oulua. Oulusta meillä oli vuokrattuna matkailuauto kuudeksi yöksi. Matkailuauton vuokrausasioissa oli lievästi sanottuna mutkia matkassa. Lähtöä edeltävänä päivänä saimme puhelun, että vuokraamamme matkailuauton lämmitysjärjestelmä oli mennyt rikki. Se tarkoitti käytännössä, että autoa ei saanut millään lämpimäksi pysähdyksissä. Odotettavissa oli pohjoisen pakkasöitä, joten emme voineet harkita vaihtoehtona jääkylmässä autossa nukkumista. 

Kimi sai järjestettyä meille korvaavan auton toisaalta päivän varoitusajalla. Valitettavasti tässäkin autossa oli webasto epäkunnossa, mutta "kauppaan" kuului lämpöpatteri, jonka sai päälle, kunhan auto oli sähköpistokkeessa kiinni. Käytännössä tämä karsi kaikki mahdollisuudet yöpyä ilmaisissa puskaparkeissa, vaan joka yöstä piti maksaa. Patterin tehot eivät riittäneet lämmittämään vaunua öisin kuin max. 10-15 -asteiseksi, ja aika hyvin jäi mieleen palelu kesämakuupussissa. 

Tämä kokemus sai minut vakuuttuneeksi siitä, että tämä oli ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun lähden syksyllä reissuun matkailuautolla. Nyt vuoden jälkeen, olen kuitenkin pehmentynyt aiheelle sen verran, että olen valmis antamaan matkailuautoilulle mahdollisuuden. Kunhan on 100% varmaa, että lämmityslaitteet pelaavat. Onhan se kätevää, että pääsee kätevästi paikasta toiseen, yösija kulkee koko ajan mukana, ja autossa hoituu kaikki kokkailut ja ruokailut. 

Muuten meidän reissu oli pääosin tosi onnistunut. Nähtiin upeita maisemia, ja kipinä nähdä upeaa Lappia lisää ja lisää jäi sydämeen varmasti jäädäkseen. Syntyi myös unelma päästä joskus ihan erämaamaisemiin vaeltamaan. Eritysesti käsivarren Lappi sykähdytti vahvasti.   

Tervetuloa kuvien muodossa meidän reissulle, Oulu-Rovaniemi-Levi-Muonio-Kilpisjärvi-Ylläs-Tornio-Oulu: 

Junamatka Tikkurila-Oulu kesti n. viisi tuntia

Meidän menopeli Elnagh eli tuttavallisemmin "El Nakki"

Napapiirillä joulupukkia tapaamassa

Kimi ajoi ensimmäistä kertaa matkailuautoa, mutta tottui nopeasti ja tykästyi kovin!

Käväistiin Levitunturilla

Levin maisemia

Ruokatauko matkalla Särkitunturin huipulle Muoniossa

Kuksakahvit ruskan värien ympäröimänä 

Maaruska hehkui kirkkaan punaisena

Upea särkitunturi!

Tunturilampi Särkitunturin laella oli vaikuttava. 

Matkalla takaisin alas

Kilpisjärven retkeilykeskuksella lähdössä Saanalla

Ensilumi Saanalla. Emme osanneet etukäteen kuvitella, että kokisimme ensilumen syyskuussa, edes Lapissa. 

Maisemat Saanan rinteiltä olivat ihan henkeäsalpaavan upeat!

Nousun alkupätkä oli helppokulkuista polkua

Osa noususta oli vaativaa louhikkoa, ja märkä lumi teki siihen oman lisänsä. Emme päässeet ihan huipulle (n. 800 m päähän), koska lapsilla oli varrettomat goretex-kengät jotka haukkasivat vähän lunta sisuksiinsa. Emme halunneet ottaa mitään riskiä paleltumien suhteen, vaan teimme päätöksen kääntyä takaisin. Jonain päivänä vielä taatusti huiputamme tämän upean tunturin!
Käsivarrentie oli mykistävä. Oli epätodellisen kaunista, kun ympärillä hehkui ruska eri sävyissään ja edessä siinsi jylhien tuntureiden siluetit.  

Sumuinen Saana 

Ylläksellä lähdössä Saalistusjotos-patikointireitille

Miekkoseni jylhissä maisemissa

Tunturipurojen solinaa Saalistusjotoksella

Pitelimme räntää tässä uudenkarhessa ja kotoisassa kodassa

Ah mitkä maisemat. 

Täällä on tilaa hengittää. 

Viimeisenä päivänä patikoimme Ylläksellä Hillapolun reitin. Se oli reissun ainoa "floppi", tosi paljon porukkaa kaikkialla ja maisenat vaatimattomat verrattuna siihen asti nähtyihin. Suomaisema pitkospuineen tosin oli kaunis. 

Takaisin Ouluun ja kotimatkalle. Ensi kertaan, ihana Lappi! Ulla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti