keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Kuulumisia: Isla ja Luka 1 v 10 kk

Heips,

viime postauksesta on vierähtänyt pieni ikuisuus, jo kolme kuukautta! Blogin kirjoittaminen on usein mielessä, mutta jotenkin ei vaan ole ehtinyt ja jaksanut. Tarkoitus olisi taas aktivoitua ja mielessä on kirjoittaa kasvukuulumisten lisäksi paljon muitakin juttuja, kuten sisustusjuttuja. Muutamassa kuukaudessa isoimmat muutokset Islan ja Lukan kehityksessä ovat puheen huikea kehitys ja muutokset päivärytmissä.

Viime kuulumisten jälkeen iltanukutukset ovat helpottuneet huomattavasti ja yöt sujuvat yleensä tosi hyvin (11 tuntia unta putkeen molemmilla). Isla tuli vielä viime postauksen aikoihin joka yö viereen, mutta nyt en edes muista milloin tyttö olisi viimeksi nukkunut muualla kuin omassa sängyssään. Päikkäritkin sujuivat ihan hyvin pari kuukautta ulkona rattaissa...kunnes 1v 9kk iässä Isla alkoi jättää päiväunia pois (huoh...). Nyt päikkärit nukutaan taas sisällä, tai siis lähinnä Luka nukkuu. Välillä tässä hiljattain Isla nukkui taas melkein viikon hyvin päikkäreitä, mutta taas viimeisen viikon sisällä muistaakseni vain yhtenä päivänä. Välillä tuntuu tosi raskaalta, kun ei saa itse yhtään kunnon taukoa päivään. Ja turhauttaa, kun Luka nukahtaa niin hyvin ja tarvitsee selkeästi vielä päikkärit. Islakin tarvitsisi, ja väsymys kyllä iskee sitten siinä viiden aikaan... Laitan kyllä aina molemmat sänkyihin suunnilleen samaan aikaan. Islakin saa rauhoittui omassa sängyssään, vaikkei nukkuisi. Välillä Isla on siellä rauhassa tunnin, välillä ei hetkeäkään. Tilanteet vaihtelevat ja elävät.


Molemmilla on uhma nostanut nyt ihan uudella tavalla päätään, kun on tullut paljon sanoja, joilla ilmaista omaa tahtoa. "EI! EI!", "Itte!", "Äti pois!", "Anna!", "Minun...!" kuuluu meillä usein. Ruokalautausten heittely on välillä raivostuttavaa. Ulkona on välillä todellakin sellainen olo, ettei pärjää ollenkaan, kun molemmat karkaavat puistosta eri suuntiin. Huh. Molemmat ovat myös tosi tarkkoja vaatteista, eli läheskään kaikkea ei päälle kepuuteta. Kaikki on kuitenkin hyvin, jos lempifarkut ovat puhtaana ja lempilippis löytyy päähän. Potalla käydään tasan silloin kun halutaan, välillä ei ollenkaan ja välillä potalta ei meinata lähteä millään.


Sanavarasto on karttunut huimasti ja tyypit toistavat kaiken perässä. Vielä muutama kuukausi sitten pystyi laskemaan sanojen määrän, mutta nyt se on jo ihan mahdoton tehtävä. Luka puhuu jo 3-4 sanan lauseita esim. "Luka äitin tytiin=syliin" ym. ja paljon yhdyssanoja kuten lentokone, muumipappa, aamupala yms. Islan sanavarasto on myös jo tosi laaja ja lisää sanoja tulee joka päivä, Isla puhuu useimiten 2 sanan lauseilla "Isla tytiin" ym. Tyypit osaavat myös paljon läheisten nimiä.

Ihan parasta on, kun meillä halitaan ja pusutellaan tosi paljon. Isla ja Luka haluavat olla tosi usein ja paljon sylissä. Luka haluaa vähän väliä moiskauttaa "ison pusun" molemmilla poskille. "Halii", "putuu"=pusu, "tytiin"=syliin kuulee onneksi vähintään yhtä usein kuin noita vähän uhmakkaampia lausahduksiakin.  

On kyllä hauskaa huomata, miten erilaisia Isla ja Luka ovat keskenään. Luka esimerkiksi on tosi järjestelmällinen ja laittelee pikkuautoja ja leluja hienoihin riveihin ja muodostelmiin. Isla ei ole niin tarkka, vaan tykkää enemmän levittää leluja ympäriinsä. Luka nousee aina samalla hetkellä seisomaan sängyssään, kun herää aamulla. Isla taas on varsinainen unikeko, jota ei meinää millään saada aamulla sängystä ylös. Tässä ihan vain pari esimerkkiä, jotka tulivat mieleeni...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti