perjantai 2. lokakuuta 2015

Tällaista meillä oli vuosi sitten...

Heips,

Luonnoskansiosta löytyi tällaisia reilu vuosi sitten kirjoitettuja juttuja "päivärytmistä". En tiedä miksi ovat jääneet julkaisematta. Tällaisia päivät ilmeisesti olivat, kun vauvat olivat n. 2,5 kk ikäisiä. Jotenkin tosi sumuisasti muistaa nuo ajat... Tässä siis vähän muisteloa noin vuoden takaisista ajoista. Uskomatonta, silloin tyypit nukkuivat vielä varpaat vastakkain samassa sängyssä. Luojan kiitos, elämä on nykyään monessa mielessä niin paljon helpompaa!


8.9.2014:

Edellisen illan iltatohinat aloitettiin klo 20. Vaihdetaan yöpuvut ja molemmat vetävät pullosta 150 ml maitoa. Suippis itkeskelee hetken syötön jälkeen ja tankkaa vielä 21.30 "unimaidot" 100 ml, nukahtaa syliin ja laitetaan pinnikseen. Mutris "vaatii" nukutuksen rinnalle meidän sängyssä. Kun Mutris on kunnolla unessa, siirretään hänet pinnikseen varpaat vastakkain Suippiksen kanssa.

1.30 Suippis herää ja syö pullosta 150 ml, nukahtaa uudelleen. Mutris herätetään samaan aikaan, jotta vauvoja saataisiin vähän samaan rytmiin. Mutris syö 150 ml ja vaatii taas nukuttamista rinnalla. Usein Mutris kuitenkin nukahtaa yöllä ihan vain laskemalla takaisin pinnikseen. 

4.00 Suippis herää taas ja syö 100 ml.

7.00 Suippis herää syömään ja Mutris perässä. Molemmat nukahtavat vielä, Suippis tosin vain tunniksi.  Herättyään Suipponen ihmettelee maailmaa sitterissä, Mutris jatkaa unia. 

10.00 Suippis syö taas. 

11.00 Mutris herää ja ihmettelee tunnin maailmaa virkeänä sitteristä

12-14.30 Tissittelyä, pullottelua, syliä, sitteriä, seurustelua...

14.30-16.30 Vaunulenkki. Vauvat ovat pääosin rauhallisia. Jos pysähdyn istumaan vaunuja heijaten, molemmat alkavat pian protestoimaan, ja on pakko jatkaa matkaa. 

16.30 Molemmat syövät.

18.30 Iskä tulee kotiin.

19.30 Molemmat syövät, aloitetaan iltatoimet. Mutris nukahtaa meidän sängyssä rinnalle, Suippis itkeskelee ja nukahtaa pullo suussa saatuaan vielä 100 ml "unimaitoa"

22.00 Vauvat saatu nukkumaan!


Varpaat vastakkain


12.9.2014:

Edellisenä iltana molemmat vauvat ovat nukahtaneet klo 22 mennessä iltasyötön jälkeen

1-2 Molemmat heräilevät samaan aikaan, hoidan itse ensimmäisen yösöytön. Molemmat syövät pullosta ja käyvät takaisin unille ilman sen kummempaa nukuttamista.

5-6 Molemmat heräilevät taas samoihin aikoihin, Suippis ensin ja pian Mutriskin alkaa ähisemään. Kimin vuoro hoitaa syöttö. Suippis ei tahdo enää nukahtaa syötön jälkeen, mutta rauhoittuu kuitenkin viereen, että saa vielä hetken torkahdettua. Mutris jatkaa onneksi unia pinniksessä.

9 Molemmat heräävät ja syövät. Sen jälkeen ohjelmassa sitterissä istuskelua, pienet jumpat lattialla vatsallaan, musiikin kuuntelua, leikkimatolla köllöttelyä, syliä, imetystä, seurustelua...11.30 Vähän itkeskelyä, väsy iskee. Mutris nukahtaa syliin, Suippis sitteriin. Jatkavat unia vaunuissa sisällä yhteensä 45 minuuttia (parvekkeella liian kuuma)

12.30 Molemmat syövät

14-15.30 Vaunulenkki. Suippis halusi vielä tankata ennen lähtöä. Mutris kantoliinaan (ei suostunut olemaan vaunuissa) ja Suippis vaunuihin. Käydään kirkolla katsomassa ristiäismekkoja, äippä ostaa sen jälkeen itselleen jäden.

16-17 Molemmat syövät. Kumpikaan ei suostu unille. Rauhallista sitterissä ja sylissä istuskelua, imetystä. 

Hätä keinot keksi...

18.30 Kimi tulee kotiin

19.30 -> Iltasyötöt ja nukuttamiset

Klo 22-23 Vauvat saatu nukkumaan!

4 kommenttia:

 1. Heippa, löysin blogiisi sattumalta kun hain vauvojen spagetti bolognese -ohjetta :) Jäin lueskelemaan elämästänne ja kaksosarjesta. Huh...! Oikeasti, mä luulin, että meillä on ollut haastavaa.. Meillä siis vain yksösiä :) Mutta nyt pienellä ikäerolla (2v5kk) kaksi lasta. Mutta kaksi vauvaa samaan aikaan.. kaksi lasta tismalleen samassa kehitysvaiheessa, armotonta! Tosin, onhan se taatusti antoisaakin ja joissain kohdissa jopa helpompaa (seuranpito ym.) mutta se, että äiti jää kahden vauvan kanssa kaksin on aivan mahdoton yhtälö! Kyllä jonkun tahon pitäisi järjestää enemmän apuja juuri monikkoperheille. Arvosta teitä, jotka kerrotte kaunistelematta minkälaista se on, silloin on edes teoriassa mahdollsta, että joskus vastaavat perheet saisivat enemmän apuja. Myös minun mieheni siskolla on kaksoset ja hän on suoraan sanonut, että vauva vuosi oli yhtä helvettiä. Ihanaa, että teilläkin on jo helpompaa! :) Yst. Kaisla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Kaisla! :) Kiva kun eksyit blogiini! Sana armoton kyllä kuvaa toisinaan oikein hyvin kaksosarkea ;) Mutta varmasti myös monta eri-ikäistä pientä, jotka kaipaavat eri lailla äidin huomiota, tekee arjen välillä tosi haastavaksi! Munkin mielestä on tärkeää, että arjesta lapsen/lasten kanssa voi puhua kaunistelematta. Vertaistuki on parasta tukea. Me saadaan pari kertaa kuussa kotipalvelua muutama tunti kerrallaan, Helsingissä asuessa saatiin sitä parhaimmillaan pari kertaa viikossa. Nyt on taas vähän haastavampi vaihe menossa, mutta ehkä tämä tästä... :)

   Poista
 2. Moi! Mä tirautin pari kyyneltä kun lueskelin edellistä postaustasi. Samaistuin niin täysin kirjoittamaasi siitä, että kyllä yhden vauvan kanssa olisi niin helppoa (esim. kun toinen vanhempi ottaa vaan toisen vauvan kauppaan mukaan, sen huomaa sillä välin yhden kanssa touhutessa, tai jos toinen herää aikaisemmin p-unilta kun toinen)! Ja mä en muista, että meidän kaksi vanhempaa lasta olisi todellakaan olleet näin vilkkaita pikkuisina. Tai sitten en vaan todellakaan muista.

  Meillä myös siirryttiin nyt 1v.1kk yksiin päiväuniin. Helpottaa illalla yöunille nukahtamista todella paljon. Mutta yöt ovat silti rikkonaisia. Tyttö, joka oli pienenpänä parempi nukkuja on nyt "pahempi". Usein herättää koko talon itkullaan sis. koululaiset ja kaksosveljen. Veli on nukkunut putkeenkin yhdellä tai kahdella inahduksella koko yön ja rauhoittunut itsekseen takaisin uneen. Tyttö tarvitsee aina käynnin luonaan ja hieman silittelyä - ja kertoja saattaa olla paljonkin ... olen todella uupunut välillä.
  Kotipalvelu on lopettanut kuukausi sitten käynnit, mutta sain palvelusetelipäätöksen ja hankimme yksityiseltä hoitajan, joka aloittaa ensi vkon tiistaina.
  :) Tarkoitus olisi käyttää kerran pari vkossa apuna muutaman tunnin kerrallaan.

  Ihana lukea kuulumisiasi, Niina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Kiitos kommentista Niina. Se on kyllä ihan hämmästyttävää, miten erilaista se on kun on vain toisen kanssa hetken. Rauhallista leikkiä itsekseen kitinän ja sisaruksen kanssa riitelyn sijaan :D Yksiin päikkäreihin siirtyminen kyllä helpotti just sitä iltanukahtamista. Meilläkin taas yöt olleet vaikeita, vaikka pitkään meni sitä ennen yöt tosi hyvin. Se on kyllä uskomatonta, kun roolit vaihtuu vähän väliä. Se jossain asiassa "helpompi" onkin yhtäkkiä ihan mahdoton ja toisinpäin. Uupumus on kyllä tuttu tunne. Kuulostaa hyvältä tuo, että pari kertaa viikossa saa apuja. Toivottavasti uuden hoitajan kanssa on mennyt hyvin!

   Poista