torstai 1. lokakuuta 2015

Islan ja Lukan 1v 3kk kuulumisia

Heippa, 

voi tylsyys, miten pitkä aika viime postauksesta on kulunut. Blogin kirjoittaminen on tosi usein mielessä, oikeastaan päivittäin. Nautin valokuvaamisesta ja kirjoittamisesta. Mutta ne pienet omat hetket kuluvat hetkessä ja sitten huomaan vain, etten taaskaan ehtinyt tai jaksanut kirjoittaa. Muiden blogien lukeminen on myös ollut todella vähäistä. Hämmästyin aivan, kun nyt pitkästä aikaa kirjauduin tänne Bloggeriin ja kurkkasin kävijämääriä. Viime kuussa täällä on ollut tuhansia katselukertoja, vaikka uusia postauksia ei ole kuulunut. Olisi kiva tietää teistä lukijoista jotain, kiva kun jaksatte lukea blogiani! 

Nyt ajattelin pitkästä aikaa kertoa vähän kuulumisia. Edellisen kuulumispostauksen jälkeen on taas tapahtunut paljon. Tämä blogihan on ollut toistaiseksi ainoa paikka, jonne olen tallentanut tähänastisen vauvavuoden/taaperoajan tapahtumia. Tästä tulee siis pitkä sepustus, koska viime kuulumispostauksesta on kulunut niin pitkä aika ;) Kuvat ovat reilu kuukauden takaisia otoksia, kun saimme vihdoin aikaiseksi ottaa beibien yksveekuvat. Veljeni otti "viralliset" kuvat, ja niitäkin varmaan tullaan myöhemmin blogissa näkemään.


Isla ja Luka täyttivät tänään 1v 3kk. Molemmat ovat muikean mainioita äidin pikku apulaisia. Kaupasta tullessa puramme yhdessä ruokakassit niin, että Isla ja Luka ojentavat minulle tavaran kerrallaan ja laitan ne sitten oikeille paikoilleen. Molemmat vievät oma-aloitteisesti pissavaipat roskikseen ja tuovat pyynnöstä ja oma-alotteisestikin jotain tavaroita. Esimerkiksi toinen avustaa ojentamalla kengän, kun puen toista. Molemmat osaavat ojentaa käden kättelyä varten ja tehdä myös "high fiven". Isla ja Luka tietävät mitä muutamat eläimet sanovat. Koira sanoo "vuf" ja kissa sanoo "miauu", Luka tietää, että lammas sanoo "bää". Isla ja Luka osaavat sanoa "ei" ja pyörittää päätään kieltäytymisen merkiksi, esimerkiksi silloin, kun eivät halua enää ruokaa. Molemmat osaavat sanoa "äiti/äitä". Isla osaa sanoa "kukka/kukko/kakka" ja Luka sanoo välillä "tyttö". Muitakin oikeilta sanoilta kuulostavia sanoja tulee aika usein. Sekä Isla että Luka osaavat näyttää missä on napa. Isla osaa laittaa kumpparin itse jalkaan ja heiluukin sisällä usein kumppari toisessa jalassa. Lukan bravuuri on pussailu. Luka moiskauttelee pyynnöstä pusuja poskelle ja Islakin saa aina Lukalta vähintään hyvänyönpusut. Olin ihan tippa linssissä, kun ensimmäisen kerran sanoimme Lukalle "Miten Luka antaa Islalle pusun?" ja Luka käveli suoraan Islan luo, moiskautti pusun poskelle ja hymyili sitten valloittavasti. <3Kirjat ovat meillä tosi suosittuja. Molemmat tutkivat niitä itsekseen sekä sylissä. Usein molemmat istuvat yhdessä sulassa sovussa sylissäni ja osoittelevat innoissaan kirjojen kuvia. Toinen hittilelu on tällä hetkellä palikkalaatikko. Molemmat osaaavat jo hienosti laittaa palikan hieman autettuna oikeasta reiästä ja jotkut palat kokonaan itsekin.
 
Molemmille on osittain/kokonaan puhjenneet ala- ja yläposkihampaat. Meillä koko perhe syö samaa ruokaa ja teenkin nykyään jättisatseja keittoja tai uunissa paistettavia kiusauksia tai laatikoita. Olen innostunut linsseistä keitoissa ja hyväksi havaittuja arkiruokaohjeitakin olisi tarkoitus täällä blogissa jakaa. Lusikalla syömistä harjoitellaan aina välillä siinä ohessa kun syötän ruokaa. Jotkin ruuat, kuten makaronilaatikko, menevät hienosti kokonaan sormiruokana. Sotkua kyllä piisaa... Tuttipullot ovat edelleen paljon käytössä, mutta nokkamukista juominen sujuu jo välillä tosi hyvin. Aika usein nokkikset kuitenkin viskellään maahan protestina sille, että äiti ei annakaan tuttipulloa.

Kyseenalaisia taitoja (äitin mielestä) on uunin ja hellan levyjen laittaminen päälle sekä telkkarin laittaminen virtanapista päälle. Myös kanavaa molemmat osaavat vaihdella TV:n sivusta, ei auta vaikka kaukosäädin olisi piilossa... Isla osaa kiivetä yksin jalkalaudan kautta syöttötuoliin istumaan. Se on aika vaarallisen näköistä. Ruokapöydän tuolit ovat edelleen pinossa, koska kiipeily on ihan mahdotonta... Isla on myös erikoistunut ovien avaamiseen. Isla ja Luka siirtyivät yhtiin päiväuniin noin 1v 1kk iässä. Se oli kaikin puolin tosi paljon arkea helpottava juttu. Myös nukkumaanmeno illalla helpottui huomattavasti. Aikaisemmin meni helposti kymmeneen saakka ennen kuin tyypit olivat unten mailla. Nyt uni tulee jo 20.30-21 maissa. Luka nukahti kuukausien ajan vain syliin illalla, mutta oikeastaan tasan 1v 2kk iässä tyypille yhtäkkä olikin ok nukahtaa omaan sänkyyn! Yöt sujuvat useimmiten rauhallisesti, tyypit nukkuvat n. 11 tuntia putkeen. Joskus toki on jotain heräilyjä tai valvoskelua...

Arjessa raskasta on välillä se, että Isla ja Luka ovat tosi mustasukkaisia sylistäni... Tilanne on usein sellainen, että toinen roikkuu toisessa jalassa ja toinen toisessa pää punaisina huutaen. Syli pitää saada kokonaan yksin vallattua. Siinä ei tunnu useinkaan auttavan mitkään yritykset laukaista tilanne... Myös rauhallinen leikki saattaa muuttua silmänräpäyksessä rajuksi riidaksi. Toinen vie toiselta lelun ja muuta ei sitten tarvitakaan. Tyypit purevat toisiaan, vetävät toisiaan hiuksista, huh...! Välillä olo on todella epätoivoinen, riittämätön, kiukkuinen ja väsynyt. Kerran kun kaikilla oli kotona hermot riekaleina, Kimi lähti Islan kanssa kauppaan. Luka oli heti Islan lähdettyä itse rauhallisuus ja Islakin oli ollut päivänsäteenä kaupalla. Kyllä tuollaisilla hetkillä tajuaa kirkkaasti sen faktan, että olisi se vaan aika paljon helpompaa yhden kanssa. (Silti, monikkous on jotain niin mieletöntä, ettei sitä osaa edes sanoin selittää). Päivällä ei juuri omaa aikaa ole, koska tyypit nukkuvat useimmiten vain sen tunnin. Illalla sitten ei jaksakaan enää tehdä mitään järkevää. Välillä kodin kaaos ja epäsiisteys ahdistaa. Mitään ei voi olla missään, kaikki purraan, revitään tai tuhotaan muuten. Järkkärikin hajosi, kun jätin sen hetkeksi pöydälle. Tarinan jatkoa ei tarvitse varmaan edes kertoa. 


Meidän viikkoihin kuuluu ainakin yksi muskari ja sitten vaihtelevasti muita kerhoja ja kyläilyjä. 

Nyt meillä elellään jotakuinkin tällaisessa rytmissä. Meidän arkipäivä kotosalla näyttää siis tältä:
n. 8 Tyypit heräävät. Vaihdetaan vaipat ja vaatteet. 
8.30 Aamupuuro ja maito. Syömme koko perhe aamupalan saman pöydän ääressä. Aamupalan jälkeen
sisällä touhuilua tunnin pari. Kotitöitä ja leikkiä. Vaipanvaihtoa... Sitten yleensä ulkoilemaan. Ulkokamppeet päälle! 
11.30-12 Lounas. Useimmiten edellisen päivän päivällistä+maito. Jossain vaiheessa päivää väsään taas ruokaa illaksi. (Samaa ruokaa syödään kaikki yhdellä päivällisellä ja lounaalla. Jos ruokaa jää, niin se menee pakkaseen. Sieltä sitä on helppo sulatella annospusseissa, jos ei aina jaksa tehdä ruokaa. PS. Kyllä meillä syödään myös purkkiruokaa.)
12.30-13 Ekoille päikkäreille ulos rattaisiin. Vaipanvaihdot ja taas ulkokamppeet päälle! 
13.30-14.30 Tyypit heräävät päikkäreiltä, unta riittää siis 1-2 tuntia. Useimmiten noin tunti... 
14.30-15 Välipala, useimmiten hedelmää/hedelmäsosetta+rahkaa, leivänpala ja maitoa/vettä. Vaipan vaihdot. Välipalan jälkeen lähdetään aika usein asioille/ulkoilemaan. Käydään usein kirppiksellä, kaupassa tai kuntosalilla (Isla ja Luka lapsiparkissa sillä aikaa). 
17-18 Päivällinen useimmiten kotona. Joskus jään lapsiparkkiin syöttämään tyypit, jos mennään siitä vielä kaupalle. Välillä Kimi tulee suoraan töistä kauppaan, treffataan siellä ja tehdään isommat ostokset.
Jos ollaan kotona, niin leikitään ja touhutaan. Kotitöitä sitten siinä ohessa...
19.30-20 Iltapuuro, jonka jälkeen kylpyyn. Lukan rasvaus. Puhtaat vaipat ja yövaatteet päälle. Tässä vaiheessa saattaa tulla iltahepuli eli ryntäillään vaippasillaan paikasta toiseen. 
20.30 Iltamaidot sylissä. Sen jälkeen hammaspesut. Hyvänyön pusut, halit, iltarukoukset, tuutulaulut, silittelyt ym. 
20.30-21 Unten mailla!Ihanaa loppuviikkoa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti