keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Kuulumisia: Vauvat 5 kk

Hello lukijat!

Isla ja Luka täyttivät 1.12. viisi kuukautta! Häkellyttävän nopeasti taas kuukausi vieri ohitse... Edelleen joka päivä jaksan hämmästellä, miten näitä  vauvoja on KAKSI ja molemmat ovat samaan aikaan mahassani kasvaneet! Rakkaus omia lapsia kohtaan on kyllä jotain ihan ihmeellisen pakahduttavaa. On niin upeaa ajatella, että vauvamme ovat kaksi uniikkia yhdistelmää minusta ja Kimistä. Juuri meidän kahden vauvat ovat juuri tuollaisia ja jokaista haikaranpuremaa, syntymämerkkiä ja hiushaituvaa myöten täydellisiä Jumalan luomia mestariteoksia.Tänään oli 5 kk neuvola. Isla painoi 8430 g, pituus oli 70,8 cm ja hattumitta 44,1 cm. Luka painoi 8305 g, pituus oli 69,5 cm ja hattumitta 43,2 cm. Luka kasvaa pituuskäyrällä +1, ja Isla +2-käyrällä. Kuinkahan pitkiä näistä tyypeistä mahtaa tulla?? :) Tänään vauvat saivat myös rokotukset, seruraavat ovatkin sitten vasta vuoden iässä. Onni on, että meillä on tosi mukava ja rento neuvolan terkkari.

Olen niin kiitollinen siitä, että olen saanut yöuneni takaisin. Harva oikeastaan ymmärtää, miten ahdistunut ja uupunut olin vielä noin kuukausi sitten. Vieläkin kamppailen syyllisyyden ja riittämättömyyden tunteiden kanssa, mutta pahimman yli olen päässyt. Vertailen myös itseäni muihin äiteihin, mikä on turhaa ja stressaavaa. Varsinkin, kun suurimmalla osalla äideistä on yksi vauva ja se on vaan monessa suhteessa niin eri asia kuin kaksi vauvaa. Yhtään väheksymättä sitä, että yhdenkin kanssa voi olla tosi rankkaa, jos vauvalla sattuu olemaan vaikka joku sairaus, keskosuutta, vaikea koliikki tai ihan mitä vaan normaalista poikkeavaa. Puhumattakaan siitä, että vauvalla olisi isosisarus/sisaruksia, jotka tarvitsisivat yhtä lailla huomiota.Vauvat oppivat koko ajan uusia taitoja, omassa tahdissaan, Mutris on nostellut jo pyllyään vatsallaan ollessaan, ja näyttää siltä, että kohta lähdetään liikkeelle! Suipponen kääntyi noin viikko sitten vatsaltaan selälleen, ja kierähti siitä vielä kertaalleen vatsalleen. Suipponen myös löysi pari päivää sitten varpaansa ja vie niitä suuhun, muutama viikko Mutriksen jälkeen. Mutriksen tuottama äänimaailma on laajentunnut, ja yölläkin sängystä saattaa kuulua hyväntuulista pärinää ja kiljahtelua. Mutrikselle on myös puhjennut kaksi alahammasta! Pitääkin aloittaa hampaiden harjaaminen. Molemmat leikkivät innokkaasti erilaisilla leluilla. Molemmat nauraa hekottavat Kukkuu-leikeille. Halvat on huvit, kun menen itse vauvan jalkojen taakse "piiloon" ja tulen esiin, molemmat ovat välillä tikahtua naurusta! Samoin "Hissillä ylös ja hissilla alas"-leikki ja lennättäminen omien käsivarsien varassa ovat suosittuja meillä.

Vauvojen "päivärytmi" on ollut viime päivinä vähän mitä sattuu. Aiemmin vauvat tuntuivat olevan mukavasti melko samassa rytmissä, mutta enää ei voi sanoa samaa. Tai sitten tämä on taas joku ohimenevä vaihe, vauvojen kanssa kun harvemmin mikään hyväksi havaittu konsti välttämättä toimii enää seuraavana päivänä. Suipponen on nukkunut viime aikoina päiväunia max tunnin pätkissä, ja pahimmillaan vain noin 1,5 tuntia koko päivän aikana. Siinä ei paljon ehdi itse levätä. Sen tunnin aikana ehdin tekemään pakolliset kotityöt, kuten pyykkäämään ja korjaamaan ympäri kämppää lojuvat tuttipullot, pissavaipat, vaatteet, lelut, ym. Sitten kun ajattelen, että nyt ehdin lukea ne viikonlopun lukematta jääneet Hesarit, niin eikös vain Suipponen jo ilmoittele itsestään vaativaan sävyyn. Onneksi sentään yöt sujuvat paljon paremmin. Nykyään Murtris on vauvoista se kärsivällisempi tapaus, Suippis hermostuu hyvin nopeasti, jos joutuu vähänkin aikaa odottelemaan. Aiemmin tuntui olevan päinvastoin.

Pieni nukahti jo pukiessa <3

Kiinteistä ensimäisenä ruvettiin maistelemaan luumua 4 kk iässä neuvolan suosituksesta Lukan ummetukseen. Jossain vaiheessa vähän aikaa sitten yöt olivat tosi levottomia, Luka heräsi välillä neljäkin kertaa, Mutris valvoskeli keskellä yötä tunnin pari (varmasti uusien taitojen oppiminenkin vaikutti asiaan...) Korviketta oli alkanut kulua yli litran verran päivässä. Ajattelin,että nyt otetaan säännöllisesti kiinteät mukaan kuvioihin, koska pelkkä maito ei enää tuntunut pitävän nälkää tarpeeksi eikä maitomääriä viitsinyt tuosta enää kasvattaa. Nyt olen antanut parin viikon ajan pääsääntöisesti kaksi soseateriaa päivässä maidon päälle. Ekalla aterialla kasvissosetta, toisella hedelmäsosetta. Kasviksista on maisteltu tähän mennessä porkkana-perunaa ja bataattia. Hedelmäsoseista on syöty vasta luumua, joka vaikuttaisi pitävän vatsatkin hyvin toiminnassa. Levolacia ei ole enää Lukalle tarvinnut antaa. Lukalle tuli ihottumaa kasvoihin, todennäköisesti porkkanasta, joten sitä ei ole enää annettu. Bataatti ja luumu vaikuttaisivat kuitenkin sopivan.Syöminen onnistuu hienosti, molemmat vauvat avaavat hienosti suunsa ja soseet näyttävät maistuvan. Ekoilla kerroilla olen antanut muutaman teelusikallisen, seuraavilla kerroilla niin paljon kuin vauvoille on maistunut. Enimmillään Luka on syönyt puoli pilttipurkilllista luumua. Erittäin sotkuista puuha tietysti on. Tänään otettiin mukaan myös iltapuuromaistelut, riisipuuro upposi aika hyvin. Vellejä ei neuvolan mukaan nykyään varsinaisesti suositella, vaan suoraan voi aloittaa puurot, jotka ovat kuitupitoisempia. Toki vellikin on ok, ja helppo juottaa. Meillä ei ole vielä vellejä syöty. Viime viikkoina vauvat ovat pääsääntöisesti syöneet kerran yössä, välillä eri aikaan ja välillä samaan aikaan. Emme ole enää herättäneet toista samaan aikaan syömään, koska parhaimmassa tapauksessa nukkuva vauva nukkuu läpi yön ilman tankkausta. Toissayönä Luka nukkui ekaa kertaa klo 20-7 välisen ajan heräämättä kertaakaan..! Aamulla vaippa oli kyllä falskannut melko reilusti ja kaikki meni vaihtoon lakanoita myöten.Anna minä itte!!


Tällaista meille kuuluu tällä hetkellä. Kantoliina on ollut taas enemmän käytössä, kun vain toinen on suostunut unille. Nyt vauvat ovat unilla, ja kohta alkaa telkkarista Syke! :)

<3:lla

2 kommenttia:

  1. Aivan ihana tämä sun blogi ja ihanat pikkuset ! Löysin blogisi monikko blogit kautta ja huippu löytö olikin :) nimittäin täältä löytyy 25.7.14 syntyneet tyttö-poika kaksoset <3 pysyn samaistumaan niin moneen juttuu kanssasi :) ihanaa alkanutta vuotta teille !

    -Veera ja A&D

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon, ihana kuulla! <3 Tervetuloa seuraamaan ja ihanaa alkanutta vuotta myös teidän perheelle! :)

    VastaaPoista