maanantai 25. elokuuta 2014

Kuulumisia: Vauvat melkein 2 kk

Heippa!

Käytiin loppuviikosta neuvolassa, minulla oli jälkitarkastus ja vauvoilla mittaukset sekä lääkärin tarkastus (vauvoilla ikää tuolloin 7,5 viikkoa). Ilokseni neuvolan vaaka näytti, että painoa on vain noin +2 kg verrattuna raskautta edeltävään aikaan! :) Olen myös palautunut hyvin synnytyksestä. Ylimääräistä nahkaa tosin vatsasta löytyy, mutta toivon, että se siitä vielä kiristyy ajan kuluessa...

Tässä pienet olivat vasta kolmen viikon ikäisiä... 

Vauvat ovat kasvaneet ihan käsittämättömän paljon viime kerrasta eli 1 kk neuvolasta.
Suippiksen paino oli nyt 5,5 kg eli kolmessa viikossa tullut 1,3 kiloa! Hurjaa! Pituus oli 58,5 cm eli 2,5 senttiä tullut pituuttakin. Mutris ylitti juuri 6 kilon rajapyykin eli on jo iso tyttö. Pituutta 59,1 cm eli pituuttakin tullut kolmessa viikossa vajaa 3 senttiä. Kaikki 50-56 kokoiset vaatteet ovat auttamatta liian pieniä, ja monet bodyt jäivät kokonaan käyttämättä. Luulisi kasvu jo vähitellen tasaantuvan, kun ovat ottaneet noin hurjan spurtin. Suippis on hienosti ottanut kiinni Mutrista painossa. Molemmat ovat terveitä ja voivat hyvin. Lääkäri kehui, että pienet kasvavat hyvin, ovat terveitä ja hyvin hoidettuja :) Ensimmäiset hymyt tulivat noin kuukauden iässä, ja nyt niitä tulee jo monia päivän aikana <3


Vauvat ovat kohta kahden kuukauden ikäisiä. Päivissä ei ole edelleenkään mitään kunnollista rytmiä. Molempia on hirveän vaikea saada nukkumaan päivisin, ja jos nukahtavatkin, niin heräävät usein jo vartin päästä kitisemään. Parhaimmillaan ovat nukkuneet päivällä 2-4 tunninkin unet, tosin tuskin koskaan samaan aikaan. Jos toinen suostuu unille, toiselle kelpaa vain syli tai kantoliina. Yritäpä siinä sitten itse levätä. Kantoliina on muuten mahtava keksintö! <3 Ajattelin aiemmin, että se liian monimutkainen systeemi, mutta nyt en luopuisi siitä mistään hinnasta! Vaunuissa vauvat eivät enää tunnu viihtyvän, toisin kuin vielä jokin aika sitten! Kantoliina, liikkuva auto ja rinnalla olo ovat tällä hetkellä parhaat rauhoittumis- ja nukkumispaikat.

Iltaisin ollaan nyt saatu vauvat nukkumaan yleensä ennen puoltayötä. Syöttövälit ovat päivisin molemmilla noin 3 tuntia, öisin 3-7 tuntia. Jos Mutris vetäisee 7 tunnin yöunet, Suippis pitää kyllä huolen, että yösyöttöjä riittää pari sille välille :D Olemme nyt jakaneet yösyötöt niin, että toinen "päivystää" vuorotellen iltayön ja toinen aamuyön... Tavoitteena on, että kumpikin saisi noin 4 tuntia yhtäjaksoista unta. Tosin, jos molemmat vauvat sattuvat heräämään samaan aikaan, siinä tarvitaan kaksi syöttäjää. Itse heräilen korvatulppienkin kanssa toisesta huoneesta itkuun, joten harvemmin kovin pitkistä unipätkistä ehtii nauttimaan. Univelka on siis melkoinen, ja välillä aika sumussa mennään. Yritän ajatella positiivisesti, että kyllä tämä tästä vielä helpottuu! On helpottavaa lukea Facebookin vertaistukiryhmissä muiden monikkoäitien kokemuksia. Muutkin rypevät välillä huono äiti-fiiliksissä ja kokevat riittämättömyyden tunteita. Muutkin valvovat välillä lähes koko yön ja tuntevat, että nyt hajoaa pää ja kroppa.Onneksi vastuun jakaminen kuitenkin onnistuu, kun ovat lähinnä pullolla öisin. Vauvat ovat siis osittaisimetyksellä. Imetystaipaleeni on ollut kaikkea muuta kuin helppo. Vauvat oppivat vasta kuukauden iässä imemään ilman rintakumia ja raivareita ja siinä vaiheessa maidon määräkin oli tietysti vähentynyt. Nyt kun vauvat osaavat imeä kunnolla, imetän molempia mahdollisimman paljon. Korvikkeen määrä on iso, mutta ei ole kasvanut enää muutamaan viikkoon. Imetysasia on aiheuttanut stressiä, itkua ja paskamutsi-fiiliksiä, mutta nyt iloitsen, että vauvat saavat edes osan ravinnostaan äidinmaidosta. Maidon määräkin on pikkuhiljaa vähän lisääntynyt, koska sain tänään pumpattua kolminkertaisen määrän verrattuna parin päivän takaiseen! :)
Nyt vauvat ovat yöhoidossa isovanhemmilla, joten meillä on hetki omaa aikaa ja mahdollisuus nukkua yksi yö! <3

Ulla


5 kommenttia:

 1. Aivan ihania rakkaita! <333 t. Kummitäti A.

  VastaaPoista
 2. Ai säkin pidät blogia :) Oltiin samaan aikaan monikkovalmennuksessa kesällä!! Samanlaisten haasteiden kanssa täälläkin painitaan. Rytmiä olis kiva hiljalleen alkaa elämään saamaan :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentista! Taidanki muistaa sut ulkonäöltä sieltä!! :) Kiva kun löysit mun blogiin. Helpottaa aina kuulla, että muillakin on rankkaa ja haastavaa tämä kaksosarki :) Meillä alkaa pikkuhiljaa 4 kk iässä olemaan rytmiä päivissä, onneksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Meillä alkaa päivissä ihme kyllä jo olemaankin jonkin sortin rytmiä, aamut alkaa suht samoihin aikoihin. Vielä kun illatkin saisi rauhotettua alkamaan aina samaan aikaan niin sitten olisi jo kakkukahvien paikka :D Mukavaa sunnuntaita!!

   Poista
 4. Jes! Kyllä se siitä pikkuhiljaa! :)

  VastaaPoista