maanantai 11. heinäkuuta 2016

Kasvimaa lavakauluksissa ja kesäkuvia pihasta

Heippa!

Tänä kesänä olen hurahtanut hyötykasvien viljelyyn. Tämä on ensimmäinen kunnon kokeilu ikinä, viime kesänä laitoin vain muutamat yrtit pieniin laatikoihin. Siitäkin opin jo jotain, nimittäin sen, että kannattaa kasvattaa vain sellaisia kasveja/yrttejä, joita tulee oikeasti käytettyä. Onneksi sain hyvää opastusta Muhevaisessa ja sieltä tarttuikin mukaan aika monet taimet kokeiluun. Puutarhanhoitoa ja hyötykasvien viljelyä harrastavalta naapurilta olen myös saanut paljon todella hyviä vinkkejä. Aika pian tähän viljelyhommaan pääsi kiinni, ja innostus vaan kasvoi, kun näki kasvun ihmeen ja pääsi korjaamaan maukasta satoa.

Alussa ja vähän myöhemmin... Osa sadosta jo korjattu alemmassa kuvassa. 

Laitoimme kaksi laaria pystyyn. Molemmissa on kaksi lavakaulusta päällekkäin. Toinen on 100x120cm ja toinen 100x80cm. Lapiohommaa riitti: Poistimme laarien alta nurmikon ja tasoitimme maan, koska se vietti alaspäin. Sitten pohjalle katekangas, joka läpäisee veden, mutta ehkäisee rikkaruohojen pääsyä laariin. Sitten vaan älyttömästi multaa! Yhteensä molempiin laareihin ainakin 15 x 50 litraa. Isoon laariin tuli sekoitus Biolanin mustaa multaa, turvetta ja puutarhamultaa, pieneen laariin pelkkää mustaa multaa.
Sitten, kun multaa oli riittävästi, istutin taimet multaan ja tiivistin multaa ympäriltä.

Pieneen laariin tuli siis pelkkää mansikkaa + myöhemmin kehäkukkia ja isoon laariin kaikkea mahdollista: tomaattia, keltaista kesäkurpitsaa, ruohosipulia, pinaattia, persiljaa, tilliä, samettikukkia kasvisten suojaksi, lehtikaalia, salaattia ja porkkanaa. Myöhemmin vielä pari herneentaimea ja jotain muutakin. Porkkanat ja salaatit kylvin siemenistä, ja ei mennyt kauaa kun laariin jo ilmestyivät pienet taimenalut. Taimetkin lehahtivat tosi nopesti kasvuun. Varsinkin kesäkurpitsa kasvatti valtavia pitkiä varsia ja lehtiä. Ensi kerralla taidankin laittaa sen omaan laariin tai ainakin tyydyn vain yhteen taimeen. Tähän mennessä on saatu syödä yllin kyllin tilliä, persiljaa, pinaattia, ruohosipulia, salaattia ja lehtikaalia (kunnes kaalikoin toukat tuhosivat sen). Kesäkurpitsat, tomaatit, mansikat ja porkkanat kypsyvät parhaillaan. Tomaatteja on tulossa ainakin pari kourallista, porkkanoita pari nipullista. Mansikka ei ehkä tuota vielä ensimmäisenä kesänä paljon satoa, mutta jospa sieltä vaikka puuron sekaan muutamat marjat saisi.


Vaikka mitä mahtuu!


Pinaattia tulee koko ajan runsaasti ja vauhdilla...
Kuukausimansikkaa hieman ahtaasti ruukussa :D
Mansikkaa ja keskellä naapurilta saapuja kehäkukan taimia

Keltaisia kesäkurpitsoita kypsymässä vaikka kuinka monta...

Naapurilta saaduista herneentaimista toinen lähti hyvään kasvuun ja yksi palko on jo tullut esiin

Isla tykkää tutkia ja maistella kasvimaan antimia...

...samoin Luka :)

Räsymatto jalkojen alla tuntuu ihanan pehmeältä terassilla

Hoplaa! 

Luonnonkukkia maljakossa <3 

Ruukkuruusut ovat kukkineet ihanasti äitienpäivästä saakka! 

Orvokit lähtivät kukkimaan uudelleen leikkaamisen jälkeen :)

Kesäbegonioita

Samettikukkia
Kasvilaareista on ollut kyllä paljon iloa! Niiden parissa on mukavaa ja terapeuttista puuhastella ja itse kasvatetut kasvikset vaan maistuvat mahdottoman hyvältä. Lapsetkin oppivat, mistä ruoka tulee ja saavat kastella (ja repiä...) kasvimaata. Suosittelen kaikille, joilla vain mahdollisuus ja vähänkin intoa! :)



sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

2-vuotissynttärit!

Hei!

Eilen juhlittiin meidän ihania 2-vuotiaita. Paikalla oli molempien perheet ja lasten kummit tyttöystävineen. Muita ystäviä ja sukulaisia kutsumme sitten erikseen, jotta ehtii sitten hieman vaihtaa kuulumisiakin. Juhlia järjestäessä suuri osa ajasta kun menee keittiössä hääräämiseen ;) Tykkään kyllä tosi paljon kesäjuhlien järjestämisestä! Oli oikein mukavat juhlat, joita Isla ja Lukakin olivat kovasti odottaneet etukäteen. Monen monta kertaa puhuimme etukäteen "tynttäjuhlista" ja luettelimme kaikki vieraat, jotka ovat tulossa. Juhlapöydästä löytyi jauhelihapiirakka, kasvis-fetapiirakka, sipulipiirakka ja savulohipiirakka, melonia, suklaajuustokakku, passionjuustokakku, kookoskorvapuusteja sekä kahvia ja muita virvokkeita. Nam! Kiitos kaikille ihanille leipomuksista, avusta, lahjoista ja osallistumisesta juhliin!  <3 Juhlapäivä hurahti ohi huisin nopeasti, kivoja kuvia jäi muistoksi, joista tässä osa :)















torstai 19. toukokuuta 2016

Jauheliha-kasviskiusaus

Tässä tulisi yksi hyvä ja helppo arkiruokaresepti. Tämä on meidän koko perheen suosikki-jauheliharuoka! Maistuu aina lapsillekin. Löysin aikanaan pohjan reseptille jostain blogista, kun etsin ohjetta hyvälle jauheihakiusaukselle. Siinä laitettiin kerman sekaan chilituorejuustoa, ja se tuo tälle kiusaukselle mukavasti makua. Olen kehitellyt kiusauksesta oman reseptin, johon olen lisäillyt reippaasti kasviksia. Yritän aina "piilottaa" mahdollisimman paljon kasviksia lämpimiin ruokiin, koska raa´at vihannekset eivät oikein meidän muksuille uppoa. Itse teen tätä aina kahdeksi päiväksi eli tuplasatsin kerrallaan isoon uunivuokaan. Puolukkahillo sopii tämän kanssa loistavasti. Tässä tulee yksinkertainen annos:




JAUHELIHA-KASVISKIUSAUS

  • 400 g naudan jauhelihaa (mausta suolalla, paprikajauheella ja mustapippurilla)
  • 500 g perunasipulisekoitusta
  • n. 300 g kukkakaalia (itse käytän pakaste luomu-kukkakaalia)
  • n. 250 g porkkanaa

Kerma-maito-tuorejuustoseos:
  • 200 g chilituorejuustoa
  • 2 dl kaura/ruokakermaa
  • 2 dl kauramaitoa/tavallista maitoa
  • 1/2 tl suolaa
  • Paprikajauhetta
  • Mustapippuria
  • Tuoreita/kuivattuja yrttejä maun mukaan

Pinnalle:
  • Emmental-juustoraastetta
  1. Paista jauheliha ja mausta suolalla, paprikajauheella ja mustapippurilla maun mukaan. 
  2. Pese, kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi tai pilko pieniksi paloiksi. 
  3. Kumoa voideltuun uunivuokaan jauheliha, porkkanat, kukkakaali sekä perunasipulisekoitus. Sekoita. 
  4. Sekoita kulhossa chilituorejuusto, kerma, maito ja mausteet. Kaada tasaisesti ruuan päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta. 
  5. Paista 200-asteisessa uunissa kunnes perunat ovat kypsiä/pehmeitä ja pinta on saanut kivasti väriä, n.tunnin ajan. 
  6. Tarjoile puolukkahillon kanssa. 



keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Kuulumisia: Isla ja Luka 1 v 10 kk

Heips,

viime postauksesta on vierähtänyt pieni ikuisuus, jo kolme kuukautta! Blogin kirjoittaminen on usein mielessä, mutta jotenkin ei vaan ole ehtinyt ja jaksanut. Tarkoitus olisi taas aktivoitua ja mielessä on kirjoittaa kasvukuulumisten lisäksi paljon muitakin juttuja, kuten sisustusjuttuja. Muutamassa kuukaudessa isoimmat muutokset Islan ja Lukan kehityksessä ovat puheen huikea kehitys ja muutokset päivärytmissä.

Viime kuulumisten jälkeen iltanukutukset ovat helpottuneet huomattavasti ja yöt sujuvat yleensä tosi hyvin (11 tuntia unta putkeen molemmilla). Isla tuli vielä viime postauksen aikoihin joka yö viereen, mutta nyt en edes muista milloin tyttö olisi viimeksi nukkunut muualla kuin omassa sängyssään. Päikkäritkin sujuivat ihan hyvin pari kuukautta ulkona rattaissa...kunnes 1v 9kk iässä Isla alkoi jättää päiväunia pois (huoh...). Nyt päikkärit nukutaan taas sisällä, tai siis lähinnä Luka nukkuu. Välillä tässä hiljattain Isla nukkui taas melkein viikon hyvin päikkäreitä, mutta taas viimeisen viikon sisällä muistaakseni vain yhtenä päivänä. Välillä tuntuu tosi raskaalta, kun ei saa itse yhtään kunnon taukoa päivään. Ja turhauttaa, kun Luka nukahtaa niin hyvin ja tarvitsee selkeästi vielä päikkärit. Islakin tarvitsisi, ja väsymys kyllä iskee sitten siinä viiden aikaan... Laitan kyllä aina molemmat sänkyihin suunnilleen samaan aikaan. Islakin saa rauhoittui omassa sängyssään, vaikkei nukkuisi. Välillä Isla on siellä rauhassa tunnin, välillä ei hetkeäkään. Tilanteet vaihtelevat ja elävät.


Molemmilla on uhma nostanut nyt ihan uudella tavalla päätään, kun on tullut paljon sanoja, joilla ilmaista omaa tahtoa. "EI! EI!", "Itte!", "Äti pois!", "Anna!", "Minun...!" kuuluu meillä usein. Ruokalautausten heittely on välillä raivostuttavaa. Ulkona on välillä todellakin sellainen olo, ettei pärjää ollenkaan, kun molemmat karkaavat puistosta eri suuntiin. Huh. Molemmat ovat myös tosi tarkkoja vaatteista, eli läheskään kaikkea ei päälle kepuuteta. Kaikki on kuitenkin hyvin, jos lempifarkut ovat puhtaana ja lempilippis löytyy päähän. Potalla käydään tasan silloin kun halutaan, välillä ei ollenkaan ja välillä potalta ei meinata lähteä millään.


Sanavarasto on karttunut huimasti ja tyypit toistavat kaiken perässä. Vielä muutama kuukausi sitten pystyi laskemaan sanojen määrän, mutta nyt se on jo ihan mahdoton tehtävä. Luka puhuu jo 3-4 sanan lauseita esim. "Luka äitin tytiin=syliin" ym. ja paljon yhdyssanoja kuten lentokone, muumipappa, aamupala yms. Islan sanavarasto on myös jo tosi laaja ja lisää sanoja tulee joka päivä, Isla puhuu useimiten 2 sanan lauseilla "Isla tytiin" ym. Tyypit osaavat myös paljon läheisten nimiä.

Ihan parasta on, kun meillä halitaan ja pusutellaan tosi paljon. Isla ja Luka haluavat olla tosi usein ja paljon sylissä. Luka haluaa vähän väliä moiskauttaa "ison pusun" molemmilla poskille. "Halii", "putuu"=pusu, "tytiin"=syliin kuulee onneksi vähintään yhtä usein kuin noita vähän uhmakkaampia lausahduksiakin.  

On kyllä hauskaa huomata, miten erilaisia Isla ja Luka ovat keskenään. Luka esimerkiksi on tosi järjestelmällinen ja laittelee pikkuautoja ja leluja hienoihin riveihin ja muodostelmiin. Isla ei ole niin tarkka, vaan tykkää enemmän levittää leluja ympäriinsä. Luka nousee aina samalla hetkellä seisomaan sängyssään, kun herää aamulla. Isla taas on varsinainen unikeko, jota ei meinää millään saada aamulla sängystä ylös. Tässä ihan vain pari esimerkkiä, jotka tulivat mieleeni...

perjantai 12. helmikuuta 2016

Islan ja Lukan 1v 7kk kuulumisia

Vähän Islan ja Lukan kasvu- ja kuulumispostausta taas kehiin. Isla ja Luka ovat nyt siinä iässä, että molemmilla on _todella_ vahva oma tahto. Kriisin riittää aiheuttamaan eriväriset ruokalautaset tai väärät sukat. Lisäksi nukahtaminen sekä päivällä että illalla on ollut viime aikoina hankalaa. Pitäisi miettiä jotain unikoulua, että oppisivat joskus nukahtamaan itsekseen. Nyt vuoteen vierellä pitää istua välillä tuntikin... Jännä, että yhdessä vaiheessa nukahtivat tosi hyvin itsekseen pitkään, mutta nyt on taas tällainen vaihe. Isla herää melkein joka yö ja haluaa viereen loppuyöksi.

 Lukan ja Islan ollessa hieman alle 1v 5kk päätin, että nyt opetelleen nukkumaan päiväunet sisällä. Sitä ennen olivat nukkkuneet koko ikänsä ulkona rattaissa. En vain jaksanut sitä pukemisrumbaa kahden erittäin voimakastahtoisen tyypin kanssa monta kertaa päivässä. Lisäksi kädet ja jalat olivat usein ihan viileinä, vaikka oli väliasut, toppapuvut ja villaviltti päällä (silloin meillä ei vielä ollut untuvapusseja). Viikon ajan sisälle nukuttaminen oli taistelua, mutta sitten helpotti. Kuukausi taisi mennä ihan hyvin, mutta sitten päikkäreille nukahtaminen alkoi olla taas tosi hankalaa. Nyt ollaan taas siirrytty ulkopäikkäreihin, koska pukemisrumbasta huolimatta se taitaa olla kaikille paras vaihtoehto.

Sanavarasto karttuu nyt huikeaa vauhtia. Oikeastaan molemmat osaavat samat sanat, oppivat aina toisiltaan kaiken (hyvässä ja pahassa). Kirjoitin muutama viikko sitten ylös kaikki sanat, jotka Isla ja Luka osaavat. Äiti, mamma, pappa, titi/iti=isi, tyttö, täti, kirja, auto, pupu, pipi, lamppu, tähti, moi, ei, ei oo, kakka, kuu, puu, kukka, kakku, oho, pää, pauo=pallo, auva=vauva, heippa, heihei, aamu, puuo=puuro, Muumi, aammi=aamen, guua=kuuma/lämmin, nonni!, oppu=loppu, että=vettä, tiitoo=kiitos, takki, pipo, hattu, kato, auta, poi=pois... Nyt uusia sanoja on tullut taas lisää, ei pysty enää muistamaan kaikkia :D Kirjat ovat edelleen todella hitti, jaksaisivat katsella kirjoja koko päivän ja niistä oppivatkin tosi paljon sanoja.


Noin 1,5 vuoden iässä Luka ja Isla alkoivat ottaa ihanasti huomioon toisiaan. Isla vie aina Lukalle ensin maito-/vesipullon ja ottaa vasta sitten omansa. Erittäin tärkeää on, että Lukalla on sininen pullo ja Islalla pinkki. Aina. Luka antaa Islalle monesti lelun, jos Islalla on paha mieli. Onneksi eivät siis pelkästään taistele koko ajan jostain. Ruokapöydässä molemmille on muodostunut omat paikat. Syöminen on sujunut jo monta kuukautta hienosti itse, tosin lautasia on kiva heitellä ja siitäkös äiti tykkää... Nyt tosin Lukalla on alkanut joku vaihe, että ei välttämättä edes maista ruokaa, joka on aina aiemmin maistunut tosi hyvin...


Isla ja Luka osaavat jo tosi hienosti pukea ja riisua itse osan vaatteista, Myös potalla istuminen on alkanut nyt kiinnostaa, jee!! Molemmilla on omat nuket, joita osaavat hoivata tosi suloisesti ja niistä on tullut aika tärkeitä. Nukkumaan mennessä molemmilla pitää olla sängyssä nuket ja puput.

1,5-vuotisneuvolassa Isla ja Luka olivat jo melkein 1v 7kk (unohdin varata ajan hyvissä ajoin), pituutta oli tullut erityisesti Islalle huimasti puolen vuoden aikana. Isla oli 91,5 cm pitkä, Luka oli 88,2 cm. Paino molemmilla 12 kg hujakoilla. Seuraavaksi tuleekin sitten 1 v 8kk täyteen ja kaksivuotissynttäritkin alkavat lähestyä, hurjaa!




perjantai 22. tammikuuta 2016

Tuunattu apinaeväs

Olen pari kertaa tehnyt tuunattuja apinaeväitä, itselleni ja lapsille välipalaksi. Apinaeväs on siis myslipatukka, joka sopii kaikille sormiruokailevasta vauvasta vaariin. Perusresepti löytyy monista blogeista googlettamalla (1 banaani, 1 dl kaurahiutaleita, 1 tl rypsiöljyä -> pötköt uuniin 200 asteeseen noin vartiksi). Kaipasin vähän vaihtelua tuohon perusreseptiin ja tuunasin sitä vähän. Teen aina kerralla ison satsin, ja pakastan osan.  Meidän 1,5-vuotiaille nämä maistuvat tosi hyvin, ovat terveellisiä, helppoja pakata mukaan, eivätkä sotke!



TUUNATTU APINAEVÄS
  • 2 banaania
  • n. 2 dl kaurahiutaleita 
  • 1/2 dl kookoshiutaleita
  • Loraus öljyä
  • Ripaus (maun mukaan) vaniljasokeria, kanelia ja kardemummaa

Sekoita kaikki ainekset. Itse lämmitän ensin banaaneja hieman mikrossa, jotta ne menevät helpommin mössöksi. Muotoile sopivan kokoisiksi pötköiksi pellille. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. 

torstai 21. tammikuuta 2016

Meidän arkipäivä

Postausta pitkästä aikaa. Sain vihdoin tehtyä tällaisen meidän päivä -postauksen, joka on ollut monesti mielessä. Ajattelin, että on hauska lukea myöhemmin, mitä 1,5-vuotiaiden kanssa tuli puuhailtua :) Tällainen on aika peruspäivä meillä, aamupäivisin ulkoillaan ja iltapäivällä käydään salilla, kaupalla yms. Sitten on tietty muskaripäivä, kaverikyläilyjä ja onneksi myös päiviä, jolloin saa hoitoapua. Ne kaikki tuovat kaivattua vaihtelua arkeen. Välillä esim. päiväunet menevät paljon paremmin, välillä taas on paljon pahempaa huutoa. Kovien pakkasten takia ulkoilut jää välillä kokonaan. Kaikki kuvat eivät ole tältä päivältä, mutta kaikki lähipäivinä otettuja :)

8.30 Isla ja Luka heräävät. Tyypit nukkuvat ihmeen pitkään ja yökin meni poikkeuksellisen hyvin! Heräsin ennen lapsia ihmettelemään miten hyvin yö meni. Luka heräsi kerran ja rauhoittui pieneen silittelyyn, Isla veteli koko yön sikeitä, vaikka on jo jonkin aikaa ollut melkein joka yö vieressä. Vaihdetaan vaipat ja pestään hampaat.

9 Islalle ja Lukalle aamupuuro mangososeen kera ja maidot. Kimi lähtee töihin 9 jälkeen.



9.30-11 Kotitöitä: tiskikoneen täyttöä, pyykkien viikkausta, tavaroita paikoilleen... Touhutaan vaan kotona ja luetaan kirjoja. Kirjat on vaan niin hitti meillä! Pusuja, haleja, leikkiä, riitoja leluista, kaappien tyhjennystä, vaipanvaihtoa ynnä muuta perusmeininkiä :D 




11 Lähdetään ulkoilemaan. Puettavaa piisaa: villahaalarit, villasukat, villalapaset, rukkaset, kypärämyssyt, villapipot, toppapuvut, kuomat, kaulaliinat. Hiki tulee pukiessa! Itselle myös kunnon kerrastot, untuvaa ja villaa. Ulkona -13 astetta, hyvin tarkenee, kun on kunnolla päällä! Pulkkaillaan vähän ja ollaan omalla pihalla, yhteensä ehkä reilu puoli tuntia. 

12 Sisälle syömään. Eilen tehty tämän päivän lounaaksi ja päivälliseksi kaavailtu kanakeitto unohtui eilen "jäähtymään" yöksi -20 asteeseen. Tulos: keitto on syväjäässä. Ei auta kuin antaa purkista ruuat, koska pakastimessakaan ei ole nyt valmiita aterioita. Hyvin maistuu, ja maidot päälle.

12.30- Luetaan ja hengaillaan. Fidan noutopalvelu käy hakemassa yhden peilin ja vähän muuta tavaraa.






13.45 Aloitetaan päiväunille valmistautuminen, vaihdetaan vaipat. Isla ja Luka omiin pinnasänkyihin. 

14.15 Luka nukahtaa aika pian ja Islakin rauhoittuu hetkeksi touhuamaan omiaan. Hipsin syömään keittoa, kanakeittokökkäreestä saa jo vähän raavittua kauhalla soppaa...

14.30 Islan sängystä kantautuu ääniä. Yksi kirja on revitty riekaleiksi, vaippa pitää vaihtaa. Nukkumisesta ei tule mitään. 

15 Luka herää. 

15 Tässä välissä syödään normaalisti välipala. Tänään Isla ja Luka saavat kuitenkin jo tässä vaiheessa lämpimän ruuan, koska lähdetään salilla ja siellä on helpompi sitten antaa vaan välipalaa. Pakko päästä salille vähän päästelemään höyryjä ja saada hetki omaa aikaa! Varaan salilta lastenhoitoajan Islalle ja Lukalle. 

16 Aletaan valmistautua, jotta ehditään puolen tunnin päästä lähtevään bussiin. Tyypit untuvapusseihin ja menoksi! Isla nukahtaa, yllätys yllätys, heti bussissa...



17-18 Isla ja Luka jäävät leikkimään lastenhoitajan kanssa ja itse pääsen tunniksi treenaamaan, jee! Tyypit viihtyvät hyvin ja ovat iloisia, kun tulen takaisin. Pieni välipala, vaipanvaihdot ja taas ulkokamppeet päälle.

18.15 Kimi soittaa ja kysyy nähdäänkö kaupassa. Hikisenä suoraan salilta kaupassa treffit ja teemme parin päivän ruokaostokset. 



19.30 Kotona. Isla ja Luka auttavat purkamaan ostokset. Itsellä rupeaa olemaan jo tosi kireä fiilis ja väsynyt olo, varmaan sen takia kun Isla jätti ne päikkärit välistä. Ei naurata, kun oma maitolasi yritetään kaataa monta kertaa ja Isla makoilee keittiönpöydällä, eikä sitä kanakeittoa saa todellakaan syödä rauhassa...

20 Islan ja Lukan iltapuurot. Kylpyyn! Yöpuvut päälle, iltamaidot ja hammaspesut. 

21 Sänkyyn. Pusut, halit, iltarukous ja tuutulauluja sen minkä jaksaa. Istutaan sänkyjen vierellä kunnes tyypit nukahtavat. Luka nukahtaa ehkä vartissa, Isla on unten mailla 21.30. 

21.30 -> Oma aika. Huh!
'