torstai 17. heinäkuuta 2014

Synnytyskertomus


Kaksosemme syntyivät 1.7. rv 38+2, eli noin kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa. Meillä oli aamupäivällä sovittu ultrakontrolli Kättärin äitiyspolille. Ennen lääkärin vastaanottoa kävin antamassa virtsanäytteen. Lääkärin ultratessa vauvoja kätilö tuli ilmoittamaan, että virtsanäytteessä on proteiinit kolmella plussalla. Ultrauksen jälkeen mitattiin lisäksi verenpaine, joka oli kohonnut lukemiin 140/100. Olo oli ollut eilisillasta lähtien hieman hömelö, mutta en enää osannut erottuu normaalia epänormaalista -olo oli kokonaisvaltaisesti niin tukala. Ultrassa kaikki oli muuten hyvin, mutta lääkäri ihmetteli, miten B-vauva näytti selkeästi pudonneen kasvukäyrältään. Kohdunkaulaa ei enää ollut jäljellä ja kohdunsuu oli muistaakseni kahdelle sormelle auki. Lääkäri kävi konsultoimassa toista lääkäriä ja minut lähetettiin osastolla. Lääkäri selitti rauhallisesti, että vauvoilla on kaikki hyvin ja totesi hymyillen, että todennäköisesti nyt on niin, että poistumme sairaalasta seuraavan kerran kääröjen kanssa. Tässä vaiheessa alkoi toden teolla jännittää. 

En ollut osannut odottaa joutuvani suoraan ultrasta osastolle, joten en tietenkään ollut pakannut mitään sairaalakassia valmiiksi. (Myöskään kamera ei ollut mukana, ja se harmitti jonkun verran. Mutta Kimi tuskin olisi malttanut keskittyä kuvaamiseen, enkä mitään synnytyskuvia olisi halunnutkaan. Lähinnä toivoin kuvia vastasyntyneistä, mutta onneksi kätilö otti muutaman kuvan Kimin kännykällä.) Osastolla toinen lääkäri tuli haastattelemaan minua oireista. Alussa suunniteltiin virtsankeräystä, mutta sitä ei ehditty toteuttaa. Muutamia labrakokeita otettiin. Pian lääkäri tuli takaisin ja totesi, että on parasta käynnistää synnytys. En olisi voinut olla enempää samaa mieltä (olinhan toivonut synnytyksen käynnistymistä jo tovin...) Diagnoosi oli siis raskausmyrkytys. Synnytys käynnistettiin puhkaisemalla kalvot klo 14:20, ja hetken päästä siitä menikin lapsivesi...ja sitä tulikin reilusti. Tässä vaiheessa olin vielä autuaan tietämätön tulevista koitoksista. Lähetimme tekstarilla tilannepäivityksen läheisille. Se on menoa nyt! Jalat tärisivät, kun jännitti niin kovasti.


Osastolla ennen synnytyksen käynnistämistä

Ei mennyt kuin noin vartti, kun ensimmäiset kivuliaat supistukset alkoivat. Ja ne olivat todella kivuliaita. Sain alkuun kipulääkettä suun kautta, siitä ei kuitenkaan ollut enää mitään apua. Hetken päästä jo itkin ja vaikeroin kivusta. Synnytyksen raju käynnistyminen yllätti. Muistan kätilön sanoneen, että soita kelloa, kun tuntuu, ettet enää kestä kivun kanssa. Soitin kelloa ja seuraavassa hetkessä minua kuljetettiinkin jo synnytyshuoneeseen. Siellä sain ilokaasumaskin, ja virtaus laitettiin pian täydelle teholle. Hengitin ilokaasua kuin viimeistä päivää, sillä se oli ainoa kivunlievitys sillä hetkellä. Hetken päästä kaikki oli usvaista hattaraa. Kätilö muistutteli pitämään taukoa ilokaasusta supistusten välissä. Muistan muutaman kivuttoman hetken, jolloin fiilistelin miten hyvää kamaa ilokaasu on. En osaa sanoa, auttoiko ilokaasu yhtään kipuun, mutta ainakin sen tuoma leijuva olo auttoi kestämään kivut paremmin. Avautumisvaihe oli kaiken kaikkiaan todella kivulias.

Jossain vaiheessa tiedustelin ilokaasuhöyryissä, olinko jo saanut epiduraalipuudutuksen. En tosin saanut sanottua niin vaikeaa sanaa. Olin saanut. Jossain vaiheessa oli kysytty haluanko puudutuksen ja olin todellakin halunnut sen. Muistan, miten jossain vaiheessa synnytyshuoneeseen oli ilmestynyt anestesialääkäri, joka tiukasti totesi, että ei saa laitettua epiduraalia, mikäli en pyöristä selkääni. Onneksi tsemppasin ja sain pyöristettyä selkääni -ja puudutus saatiin laitettua (klo. 17:25). Vasta toisen epiduraaliannoksen jälkeen kivut helpottivat (n. klo. 19). Synnytyskertomuksen mukaan olin arvioinut kivun ennen epiduraalia VAS 8-9, toisen annoksen jälkeen VAS 5 (asteikoilla 1-10).


Synnytyshuoneessa

Avautumisvaiheen loppupuolella seurasi reilu tunnin pituinen ajanjakso, jolloin olin lähes kivuton. Ehdin levätä ja kerätä voimia varsinaiseen koitokseen -ponnistusvaiheeseen. Silloin tällöin tuli lyhyehköjä kipeitä supistuksia, joihin ilokaasun hengittely auttoi. Muistan, että jalkani olivat tunnottomat epiduraalipuudutuksen johdosta ja ne valahtivat painavina alas, kun yritin laittaa jalkoja koukkuun. Jossain vaiheessa A-vauvan sydänäänet jäivät matalalle, mutta korjaantuivat jo ennen lääkärin tuloa paikalle. Odotin lääkärin tuloa paikalla Trendelenburgin asennossa.

Synnytyskertomuksen aloin taas kipeytymään klo. 20:30. Kohdunsuu oli tässä vaiheessa lähes kokonaan auki. Klo. 22:15 kohdunsuun on kirjattu avautuneen täysin. Vähitellen kätilö alkoi tiedustella, tunnenko ponnistamisen tarvetta. En ollut ihan varma miltä sen pitäisi tuntua. Kohtuni ei jaksanut itse supistella, joten suoneen alettiin tiputtamaan oksitosiini-infuusiota stimuloimaan supistuksia (klo. 20:50). Annosta nostettiin pikkuhiljaa. Jossain vaiheessa kätilö käski aloittaa ponnistamisen aina, kun tunnen supistuksen (klo. 23:20). Varsinaista ponnistamisen tarvetta ei vielä ollut. Väkisin ponnistaminen oli raskasta ja väsyttävää. En saanut enää hengittää ilokaasua, jotta jaksaisin ponnistaa paremmin. Epiduraalikatetriin ei myöskään enää lisätty lääkettä.

Ponnistusvaihe A alkoi klo. 00:05. Ajantaju katosi ponnistusvaiheessa. Jossain vaiheessa huoneessa olikin paikalla kaksi lääkäriä ja kolme kätilöä. Tässä vaiheessa huusin kivusta. Kipu oli sietämätön. Ajattelin, että kuolen kipuun. Huusin, etten jaksa enää. "Et kuole", sanoivat kätilöt ja lääkärit ja Kimi. He pitivät jaloistani kiinni ja kannustivat tiukasti, mutta lempeästi, että minun on pakko ponnistaa -vauvat eivät muuten synny. Noin 30 minuutin ponnistamisen jälkeen olin aivan loppu. Lääkärit päättivät nopeuttaa loppuvaihetta imukuppivedolla ja minulle tehtiin episiotomia, sain toisen asteen repeämän. Varmasti huoli siitä, että vauvoille tulisi joku hätä ponnistusvaiheen pitkittyessä sekä pelko sektiosta sai minut päättämään, että nyt synnytän, vaikka mikä olisi.

Ponnistusvaihe kesti siis yhteensä noin tunnin. Klo 00:53 syntyi terve tyttö, joka sai 9/9/9 apgarpistettä. Pino 3445g ja pituus 50 cm. 13 minuutin kuluttua klo. 01:06 syntyi kilon pienempi pikkuveli, joka tuli ulos muutamalla ponnistuksella -olihan isosisko tehnyt pienelle tilaa syntyä. Myös poika sai 9/9/9 apgarpistettä. Paino 2475g ja pituus 48 cm. Sain itse leikata pojan napanuoran. Kimi kylvetti sillä aikaa tyttöä kätilön kanssa. Vauvojen painoero tuli yllätyksenä, eikä syytä siihen tiedetä vieläkään. Edellisissä ultrakontrolleissa saadut painoarviot olivat jostain syystä virheellisiä. Onneksi pienellä oli kuitenkin kaikki hyvin. Vauvojen synnyttyä olo oli valtavan helpottunut -ja kipu oli ohi. Sain vasta synnytyksen jälkeen tietää, että minulle oli tehty episiotomia ja a-vauva oli autettu maailmaan imukupilla. Olin niin sekaisin kivusta, etten tajunnut yhtään mitä kaikista kipeimmässä ponnistusvaiheessa tapahtui.

Hetken päästä sain vauvat rinnalle -hetki oli ihmeellinen. Minä synnytyin juuri kaksi täydellistä, maailman kauneinta pientä ihmettä. Selvisin siitä, ja tässä he ovat rinnallani. Kaksi pientä ihmistä, jotka ovat ainutkertaiset yhdistelmät meistä kahdesta. He ovat tästä hetkestä lähtien täysin riippuvaisia meidän huolenpidostamme ja tarvitsevat valtavasti rakkautta. Synnytyskokemuksen ja tuon hetken muistelu nostattaa tunteet pintaan. Synnytyskipua voisi kuvailla elämäni kamalimmaksi kokemukseksi, mutta lopputulosta maailman upeimmaksi. Hetkeäkään en vaihtaisi pois. Synnytys kesti yhteensä 9 tuntia 40 minuuttia. Kaikki synnytyksessä mukana olleet kätilöt ja lääkärit olivat aivan ihania ja taitavia, ja luotin täysin heidän ammattitaitoonsa.


Kimi kylvettää neitiä

Meitä on nyt neljä! <3

Synnytyksen jälkeen tärisin jonkin aikaa kauttaaltaan, kun lihasjännitykset laukesivat. Yritin nousta ylös käymään vessassa, mutta olo oli niin heikko ja huimaava, että minut talutettiin saman tien takaisin sänkyyn. Olin menettänyt synnytyksessä noin litran verta. Vuoteessa vointini oli hyvä. Olin syönyt viimeksi aamupalan, joten olin todella nälissäni. Koskaan eivät ole juustovoileivät, marjajogutti ja omenamehu maistuneet yhtä hyviltä. Saimme synnytyssaliin kauniisti katetun tarjottimen, jossa omenamehukin oli juhlallisesti kuohuviinilasissa. Syötyämme meidät vietiin lapsivuodeosastolle. Minut kuljetettiin sinne vuoteessa, koska en jaksanut kävellä. Alkoi ensimmäinen yömme nelihenkisenä perheenä. <3 Emme tainneet tuona yönä paljon silmiämme ummistaa.


I survived!

Ihana tankkaushetki

<3 Tuplasti Rakkautta <3 

Sisko ja sen veli

Seuraavat kolme päivää vietimme lapsivuodeosaston perhehuoneessa opetellen uutta arkea pienten ihmeidemme kanssa. <3 Olen ajatellut kirjoittaa myös vauvojen ensimmäisistä päivistä tänne blogiin. Stay tuned!

<3: Ulla


tiistai 15. heinäkuuta 2014

Hankinnat kaksosille 0-6 kk

Hei,

Tässäpä kooste vauvoille tehdyistä hankinnoista. Suuri osa on ostettu hyväkuntoisina käytettyinä kirppiksiltä ja nettikirppiksiltä. Laskeskelin huvikseni säästämämiämme summia verrattuna uusiin vastaaviin tuotteisiin. Hinnat olen poiminut eri nettikaupoista, jotka myyvät vastaavia tuotteita. Postaus osoittaa, että lastentarvikkeita löytyy todella paljon hyväkuntoisina käytettyinä huomattavasti kaupan hintoja huokeammalla. Parhaimmat vaatelöydöt teimme livekirppareilta, isompia tarvikkeita löytyi parhaiten Tori.fi:stä ja Facebookin kirppisryhmistä. Toivottavasti postauksesta voisi olla apua muille kaksosten hankintoja pohtiville vanhemmille, ja toki myös yhden vauvan vanhemmille :)

Tämä postaus päivittyy sitä mukaan, jos käytännön kokemus osoittaa uudetkin hankinnat toimiviksi :) Kaikkia tavaroita emme todellakaan hankkineet ennen vauvojen syntymää, vaan pikkuhiljaa tarpeen mukaan.


1. Tuplavaunut



Meiltä löytyy Teutonian Team Cosmo-yhdistelmärattaat kahdella pehmeällä kantokopalla. Nämä olivat olleet käytössä yhden kesän ajan ennen meitä, ostaessa hyväkuntoiset siis. Nämä rattaat ovat aika painavat (n.25 kg), mutta tuntuvat kuitenkin suht kevyeltä työntää (paitsi ylämäessä!), tavarakori on tilava ja materiaalit tuntuvat laadukkailta. Työntöaisan korkeus on säädettävissä ja etupyörät ovat kääntyvät sekä lukittavissa. Plussaa myös siitä, että työntösuuntaa voi vaihtaa ratasvaiheessa. Miinusta siitä, että renkaat eivät ole ilmakumirenkaat eivätkä kovin isot (eivät kulje esim. lumessa/loskassa kovin hyvin). Pehmeiden kantokoppien "patja" on ohut. Vaunujen pakkaaminen autoon ei myöskään ole herkkua. Voi olla, että nämä vaunut vaihtuvat jossain vaiheessa kevyempiin ja ketterämpiin menopeleihin. Seuraavat kiesit tulevat olemaan joku Bumbleride Indie Twinit, Easywalker Duot tai Mountainbuggy Duetit, joista kaikki ovat saaneet kehuja kaksosten vanhemmilta.

Ostopaikka: Tori.fi
Hinta: 525 € (uutena vastaavat alk. 1020 €, säästö väh. 500 €)


2. Turvakaukalot (jos omistat auton)


Meiltä löytyy kaksi Gracon Logico S-turvakaukaloa telakoilla, painoryhmältään 0-13 kg. Turvakaukaloiden valinnassa tärkeintä oli, että kaukalot ovat saaneet hyvät arvostelut törmäystesteissä ja tietysti se, että kaukalot ovat kolaroimattomat. Toista kaukaloa oli käytetty ostettaessa alle vuosi ja toista alle vuoden ajan satunnaisesti. Kaukalot olivat siistissä kunnossa ja kolaroimattomat. Telakallinen kaukalo on must, se on helppo kiinnittää takapenkkiiin kiinnitettyyn telakkaan ja irrottaa siitä yhdellä painalluksella.

Ostopaikka: Tori.fi
Hinta: molemmat yhteensä 140 € (uutena vastaavat n. 400 €, säästö 260 €)


3. Vaatteet ja asusteet


Alkuun pärjää 50-56 cm kokoisilla vaatteilla. 7 viikon iässä kaikki alle 60 cm kokoiset vaatteet olivat meidän vauvoille jo auttamatta liian pieniä. Pieniä vaatteita ei siis kannata hankkia suurta määrää. Lähes kaikki vaatteet on ostettu hyväkuntoisina tai uudenveroisina kirppiksilta, saatu läheisiltä lahjaksi tai tullut äitiyspakkauksista, joita otimme kaksi kappaletta. Kaikki epäkäytännölliset vaatteet, kuten potkupuvut ja paidat, jäivät meillä käyttämättä.

Oleellisimmat:
-Bodyja
-Housuja
-Sukkia
-Myssyjä
-Tumppuja
-Kuolalappuja

Lisäksi syksyllä/talvella:
-Villasukkia
-Villapaitoja- ja housuja
-Topatut tumput ja töppöset (äp)
-Vanupuvut (äp)/"nallepuvut"
-Kypärämyssyjä
-Villamyssyjä

Vaatteisiin kuluneesta summasta ei ole mitään tietoa, mutta kirppiksellä olen maksanut hyväkuntoisesta vauvanvaatteesta keskimäärin 2-3 €, kun kaupassa hinnat pyörivät kympin molemmin puolin per vaate, toki merkistä riippuen. Ja tarkoitan nyt "perusmerkkejä" kuten Lindex, KappAhl ja H&M.


4. Hoitoalusta



Meillä on kaksi hoitoalustaa, toinen lastenhuoneen hoitopöydällä ja toinen vessassa pesukoneen päällä. Tykästyin Rätt Start-hoitalustan neutraaliin norsukuvioon ja tämä alusta on sopivan tukeva ja iso. Toinen hoitoalusta oli kirppislöytö, ja sijaitsee meillä pesukoneen päällä. Vieressä on lavuaari, jossa pyllypesut ja muut huoltotoimenpiteet hoituvat kätevästi. H&M:n seinälokerikkoon mahtuvat kätevästi vaipat ja kaikki tärkeimmät purnukat ja hoitotarvikkeet. 

Ostopaikka: Vaunuaitta + kirppis
Hinta: 39 € + 8 € (uutena 33 €, säästö 25 €)


5. Kylpyamme


Meiltä löytyy Rotho-merkkinen valkoinen perusamme sekä ammeen jalat, jotta oma selkä ei rasitu kylvettäessä. Kylvetystuki löytyi eurolla kirppikseltä, ja sekin on ollut kätevä, koska vapauttaa kädet pesemään vauvaa helpommin. Pyyhkeet äitiyspakkauksesta ja Ikeasta.

Ostopaikka: Vauvatalo Johanna
Hinta: yhteensä n. 70 €


6. Hoitotuotteita





Oleellisimmat:

-Kertakäyttövaippoja (vastasyntyneelle 1-koko, ellei vauva ole syntyessään isokokoinen)
-Harsoja, harsoja, harsoja. Näitä ei voi olla liikaa. Erinomaisia mm. puklurätteinä ja pyllyn kuivaamiseen. Harsot äitiyspakkaus, kirppis, Name It. Loistava kirppislöytö oli 15 kappaletta hyväkuntoisia harsoja vain 2€! 
-Vanulappuja ja vanupuikkoja
-Septidiniä tarvittaessa napatyngän puhdistamiseen
-Talkkia (Tenavan rasvatalkki on must, nivuset ja poimut pysyvät hyvässä kunnossa!)
-Öljyä (ihon kuiviin kohtiin, kylpyveteen, karstan pehmentämiseen tai vaikka vauvahierontaan)
-Hiussharja (äp)
-Puhdistuspyyhkeitä 
-Vauvojen kynsisakset (äp)
-Vauvojen kuumemittari
-Para-Suppoja
-Bepanthen-voide
-Sinkkivoide punoittavaan pyllyyn


7. Sitterit


Kaksi Babybjörnin Balance Soft-sitteriä, toinen lelukaarella. Olisimme pulassa ilman näitä. Vauvat saavat näissä hieman kasvettuaan itse aikaan melkoiset vauhdit ja tykkäävät katsella ympärilleen tai leikkiä leluilla sitterin heiluessa. Meidän vauvat malttavat olla näissä yleensä kauemmin kuin itsekseen lattialla, joten se nahdollistaa äidille mm. ruuanlaiton, siivoamisen tai ruokailun. Kankaat on helppo pestä koneessa. Nämä BB-sitterit voittavat mennen tullen muut kokeilemani sitterit. Hinta on hieman suolainen, mutta nämä sitterit ovat ehdottomasti hintansa arvoiset!

Ostopaikka: Facebookin lastentarvikekirppis ja Vauvatalo Johanna
Hinta: yhteensä 220 € (vastaava kokonaisuus uutena yhteensä 322 €, säästö 102 € )


8. Pinnasängyt härpäkkeineen


Kaksi Ikean Sundvik-pinnasänkyä patjan ja petarin kera. Vauvat mahtuivat meillä samaan pinnikseen noin 3 kuukautta, sitten siirsimme molemmat omiin pinniksiiin häiriköimästä toisiaan. Päädyimme näihin siksi, että nämä saa myöhemmin muunnettua taaperosängyiksi. Äitiyspakkauksista saimme peitot, valkoiset aluslakanat, kivat ötökkäpussilakanat sekä 2 kpl froteesuojia. Lisäksi ostimme pari muuta aluslakanaa, pussilakanaa sekä lisää froteesuojia. Pinnasängyn reunasuojat Färg & Formin Moln-tuotesarjaa, johon olen ihastunut. Mobilet kirppikseltä.

Ostopaikka: Ikea 
Hinta: 2x Sundvik-pinnasänky + patja + sijauspatja yhteensä 318 €


9. Kantoreppu ja -liina



Manduca-kantoreppu on ergonominen kantoreppu, jossa lasta voi kantaa vastasyntyneestä jopa viisivuotiaaksi (3,5-20 kg). Meiltä löytyy kaksi Manducaa, jotta voimme molemmat kantaa vauvoja esim. kauppareissujen ajan. Molemmat vauvat viihtyvät ja nukkuvat näissä hyvin. Säätöjen muokkaaminen sopivaksi vaatii vähän harjoittelua. 

Kotona käytän mieluummin trikoista kantoliinaa, meiltä löytyy sekä Tricot Slen- että Mam-merkkinen trikooliina. Olen ihan rakastunut kantoliinaan. Se on ihanan pehmeä ja saan olla vauvan kanssa lähekkäin. Ja koska kädet jäävät vapaaksi, voin samaan aikaan tehdä muutakin. Olen kantanut vauvoja kietaisuristi II-sidonnassa, jonka oppi parilla harjoittelukerralla. Joskus kantoliina on ainoa paikka, minne itkuiset vauvamme rauhoittuvat. 

Ostopaikka: Huuto.net ja Facebookin kantovälinekirppis
Hinta yhteensä: 159 € (uutena vastaavat tuotteet yhteensä n. 250 €, säästö 91 €)


10. Sähköinen rintapumppu

/

Aventin sähköinen rintapumppu. Käytin tätä niin kauan kuin osittaisimetin. Tällä voi stimuloida maidoneritystä ja pumpata maitoa silloin, kun rinnanpäät ovat arat tai vauva ei jaksa imeä tarpeeksi voimakkaasti. Rintapumpun avulla voi myös tyhjentää pakkautuneet rinnat ja pumpata vauvoille maitoa valmiiksi pulloihin. Olin tähän rintapumppuun tosi tyytyväinen.

Ostopaikka: Lastentarvike Tammisto
Hinta: 149 €


11. Tuttipulloja, korviketta


Meiltä löytyy Aventin tuttipulloja sekä pari Mam:in Anti-Colic pulloa. Aventit ovat lemppareita. Jos vauvat syövät paljon korviketta, kuten meidän vauvat, tuttipulloja kannattaa olla useitä. Meidän pullokokoelma sisältää 12 pulloa. Pulloja ei kuitenkaan tarvitse ostaa etukäteen kovin montaa, varsinkin, jos on suunnitellut imettävänsä.


12. Imetystyyny



Minulla oli kaksi imetystyynyä: Mollavauvan kaksosten imetystyyny ja Doomoon pieni imetystyyny. Molemmat sopivat myös pulloruokintaan tukityynyiksi. Mollavauvan imetystyyny oli yksinään melko lörppö, joten se vaati lisäksi tukityynyjä alle (tai lisää styroksiraetta), jotta imetysasennosta saa hyvän. Yhden vauvan imetys onnistui kuitenkin mainiosti ilman imetystyynyäkin, laitoin usein vain jonkun sohvatyynyn oman käsivarren tueksi.

Ostopaikka: Facebook-kirppikset
Hinta: Mollavauva 25 € (uutena vastaava 80 €, säästö 55 €), Doomoo 38€ (uutena vastaava 60 €, säästö 22 €)


13. Syöttötuolit


Stokken syöttötuolit. Päätimme sijoittaa näihin, koska nämä "kasvavat lapsen mukana" ja ovat kivannäköiset. Ostimme syöttötuolit Kodin1:n alekampanjan aikaan, jolloin kaikki huonekalut olivat -40%. Hintaa jäi siis reilu satanen per tuoli. Babysetit piti ostaa erikseen, joten niistä tuli tuoleille lisää hintaa. Hyväkuntoiset pehmusteet löytö Tuplien Fb-kirppikseltä.

Ostopaikka: Kodin1, Babysetit Stokkalta, pehmusteet Tuplien Fb-kirpparilta
Hinta: yhteensä 220 € (normaalisti n. 360 €, säästö 140 €) + Babysetit yht. 100  €, pehmusteet yht. 35 € (vastaavat uutena noin 80 €, säästö 45 €)


14. Lämpöpussit



Eisbärchenin lämpöpussit vaunuihin osoittautuivat tosi hyväksi hankinnaksi. Säästyy hieman pukemisrumbalta kun vauvoille ei tarvitse pukea ulos lähtiessä niin paljon kerroksia alle. Vauvat ovat aina olleet ihanan lämpöisiä ulkoilun jälkeen.

Ostopaikka: Lastentarvike.net
Hinta: yhteensä 68 € + toimituskulut


15. Itkuhälytin


Aventin itkuhälytin on tosi helppokäyttöinen ja kätevä, kun nukuttaa vauvoja ulkona/parvekkeella. Ei tarvitse pitää ovea/ikkunaa raollaan ja kuulostella itkeeköhän nyt joku. Tässä on myös aika hauskoja toimintoja: vaunuihin menevään osaan saa kuuvalon ja tuutulauluja soimaan. Talk-toiminnolla voi jutella vauvoille muista huoneista. Toimintasäde on yli 300 m, mikä mahdollistaa esim. roskien viennin vauvojen unien aikaan. Hintoja kannattaa ehdottomasti vertailla, monet lastentarvikeliikkeet myyvät tätä paljon kalliimmalla.

Ostopaikka: Markantalon verkkokauppa
Hinta: 53 €


16. Leikkimatto


Fischer Pricen sademetsäpuuhamatto, ostettu uudenveroisena FB-kirppikseltä. Tässä on valoja, ääniä ja erilaisia roikkuvia härpäkkeitä. Vauvat ovat viihtyneet paljon puuhamatolla. Alusta on helppo pestä koneessa.

Ostopaikka: Facebookin lastentarvikekirppis
Hinta: 50 € (uutena vastaava n. 120 €, säästö 70 €)


17. Leluja


Kaikki lelut kirppikseltä tai saatu lahjaksi. Lelut ovat olleet kovassa käytössä varsinkin siitä asti, kun vauvat alkoivat tarttumaan niihin.


18. Hoitopöytä



Ostimme Trollin hoitopöydän käytettynä. Tämä sijaitsee lastenhuoneessa, ja on kätevää, että myös siellä voi pukea vauvan tai vaihtaa pissavaipan, ilman kumartelua. Enemmän käytössä on kuitenkin pesukoneen päällä oleva hoitoalusta, koska vieressä on lavuaari, jossa hoituvat kätevästi pyllypesut sun muut. 

Ostopaikka: Tori.fi
Hinta: 80 € (vastaava uutena 199 €, säästö 110 €)


19. Hoitolaukku


Saimme Teutonian ison hoitolaukun kaupanpäällisenä ostaessamme rattaat. Tämä on tosi kätevä, ja kulkee useimmiten mukana vaunujen työntöaisassa. Hoitolaukuksi käy varmasti mikä tahansa tilava laukku. 


Ja vielä äidille:


-Imetysliivit
-Liivinsuojia
-Siteitä jälkivuotoon 
-Lasten uimarengas helpottamaan istumista, jos on saanut synnytyksessä repeämiä
-Särkylääkettä

Kokonaissäästö isommista tarvikkeista reilu 1400 €, ihan mukava summa siis :) Plus vaatteissa säästetty summa X. 


Kuulisin mielelläni, jos tästä postauksesta on apua vauvojen hankintoihin! :) Mitä tarvikkeita muut ovat kokeneet parhaiksi ja tärkeimmiksi hankinnoiksi? 

Ulla





torstai 10. heinäkuuta 2014

Viimeiset päivät ennen synnytystä


Hitaat ja raskaat viimeiset viikot.

Raskausviikolla 35 meille ei suositeltu enää mökillä lähtöä, joten viimeiset viikot kuluivat kotona toivoen, että synnytys jo pikkuhiljaa käynnistyisi. Onneksi Kimi oli viikonloput vapaalla, joten silloin ei tarvinnut olla yksin kotona. Oikein mihinkään ei nimittäin jaksanut viimeisinä viikkoina enää lähteä. Myös ihmisten avoin tuijotus esimerkiksi kaupoilla häiritsi. Monet tuijottivat melkeinpä suu auki isoa mahaani ja osa näytti huvittuneilta. Ärsytti. Teki mieli tiuskaista "Etkö ole ennen nähnyt raskaana olevaa naista?!?" tai "KYLLÄ, se ON iso, mutta siellä sattuukin olemaan KAKSI vauvaa!!!" Mitkään raskausvaatteet eivät enää mahtuneet päälle, paitsi tuo kuvissa näkyvä musta paita ja punainen maksimekko.


Rv 36+6

Ultra nro 7 oli rv 36+3. Molemmat vauvat olivat edelleen raivotarjonnassa. Painoarviot olivat 2842g (A-vauva) ja 2513g (B-vauva). (Vauvoillahan oli lopulta jopa kilo painoeroa, mutta sitä ei huomattu ultrakontrolleissa. Odotimme vauvoilla olevan muutama sata grammaa painoeroa. Vasta viimeisessä ultrassa juuri ennen synnytyksen käynnistämistä lääkäri ihmetteli, kun B-vauvan paino näytti selkeästi tippuneen käyrältään.) Lääkäri toivotteli tsemppiä tukalaan oloon, ja sanoi, että synnytyksen käynnistämiseen ei ole mitään lääketieteellistä syytä. Lääkäri sanoi, että vauvat voivat syntyä huomenna tai vasta laskettuna aikana eli 13.7. Kohdunkaulan tilanne oli sama kuin edellisessä ultrassa eli kohdunsuu oli sormelle auki. Ajatus siitä, että vauvat antaisivat odotuttaa itseään vielä monta viikkoa, tuntui tuskastuttavalta. 


Juhannusaattoa edeltävänä päivänä rv 36+4 kävimme ekaa kertaa Kättärin päivystyksesssä näytillä, koska epäilin lapsiveden tihkumista. Kyse ei kuitenkaan ollut lapsivedestä, vaan todennäköisesti limatulpasta, joka yleensä irtoaa kohdunsuulta synnytyksen lähestyessä. Kätilö kuitenkin totesi, että kohdnkaula on taas kypsynyt ja saattaapa tulla juhannusvauvat. Vauvat antoivat kuitenkin vielä odotuttaa itseään.

"Moi pienet, voisitteko syntyä jo? :)"

Viimeisellä neuvolakäynnillä ennen synnytystä rv 37+2 kaikki oli kunnossa. Kohdun sf-mitta oli huimat 43,5 cm eikä tainnut enää mahtua minkään taulukoiden sisäpuolelle. Terkkarikin totesi, että harvoinpa pääsee tällaisia lukemia mittaamaan. Olo olikin kyllä ärimmäisen tukala.

Melkoiset ympärysmitat mahasta. Ette uskokaan, kuinka kevyeltä olo tuntuu, kun jättimaha on poissa!

Viimeiset päivät ennen synnytystä tuntuivat pitkiltä ja raskailta. Nukkuminen oli todella vaikeaa, ja erilaiset kivut ja säryt olivat läsnä koko ajan. Valvoin tai heräsin noin sata kertaa yössä. Mikään asento ei tuntunut hyvältä. Yksi ikävimpiä vaivoja oli yhtäkkiset repäisevät iskiaskivut. Vatsa painoi valtavasti ja A-vauvan pää oli jo superalhaalla. Kohtu supisteli herkästi varsinkin liikkeessä, mutta supistukset eivät olleet kertaakaan kivuliaita -ainoastaan epämiellyttävän tuntuisia. 

Enpä arvannut, että viimeinen ultrakontrolli rv 38+1 johtaisi saman tien synnytyksen käynistämiseen, vaikka toivoinkin niin. Synnytyskertomuksesta tulossa oma postauksensa. 


Viimeisin masukuva. Rv 37+5, siis kolme päivää ennen synnytystä. 

Munkkikaffeilla

Kesämies

Pieniä hemmotteluhetkiä viimeisinä päivinä...

Kulta valmisti herkkuaamupalan. Viimeisiä aamupaloja kahdestaan.

Mansikoita ja vaniljajäätelöä <3

Kulta leipoi korvapuusteja pakastimeen "vierasvaraksi" <3 Äiti ja iskä ehtivät saada yhdet kotitumispäivänä, muut upposivat omiin suihin ;)



keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Maailman suurin ihme


"Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen. (Ps. 139:14)

Kuinka ylivertaisia ovatkaan sinun suunnitelmasi, Jumala, kuinka valtava onkaan niiden määrä (Ps 139:17)."



Maailman suurin ihme. Oman lapsen syntymä. Meidän tapauksessa kahden lapsen syntymä. Pitkän odotuksen jälkeen minusta on tullut äiti ja Kimistä isä. Uusi, maailman tärkein tehtävämme on olla rakastavia vanhempia kahdelle lapselle.

Olen kuullut monesti sanottavan, että synnytys on kokemuksena sellainen, johon ei voi etukäteen valmistautua. Kipu ja tuska on sellainen, jota ei voi etukäteen kuvitella. Voin samaistua tähän täysin. Mutta sanotaan myös, että kun oman lapsen saa rinnalleen, kipu unohtuu. Sekin pitää paikkansa. Yhtäkkiä synnytystuska on ohi ja rinnalla on kaksi maailman kauneinta pientä ihmistä. Hetki on mykistävä.

Rakkaat pienet ihmeemme syntyivät 1.7. raskausviikolla 38+2. Synnytys käynnistettiin raskausmyrkytyksen vuoksi. Molemmat syntyivät alateitse, neiti A imukuppiavusteisesti. Neiti A syntyi klo. 00:53. Paino 3445g, pituus 50 cm. Pikkuveli eli herra B syntyi 01:06. Paino 2475 g ja pituus 48 cm.

Sisko ja sen veli

Vietimme Kättärin Haikaranpesän perhehuoneessa kolme päivää ja kotiuduimme 4.7. Nyt opettelemme uutta, ihmeellistä, haastavaa ja ihanaa vauva-arkea. Koko perhe voi hyvin. Molemmat vauvamme voivat hyvin ja ovat nostaneet hienosti painoaan. Palaan blogin pariin mahdollisimman pian. Odotan innoissani, että pääsen tekemään monen monta postausta elämästämme. 

<3: Ulla