torstai 1. elokuuta 2013

Body Worlds

Heissan,

eilen oli vapaapäivä töistä ja ehdin vihdoin Heurekaan katsastamaan maailmankuulun Body Worlds -näyttelyn, joka herätti mielenkiintoni heti, kun ensimmäisen kerran kuulin siitä. Päivä oli sopivasti pilvinenkin, aurinkoista päivää ei ehkä olisi raaskinut sisätiloissa viettää. Tiivistettynä voisi sanoa, että näyttely oli vaikuttava, koskettava, opettavainen ja erittäin havainnollistava! Kaikki esillä olevat ruumiit on lahjoitettu tieteen käyttöön lisäämään ihmisten tietämystä ihmiskehon monimuotoisuudesta. (Heureka.fi) Uskomatonta, miten aidoista ruumiista on saatu tehtyä niin upeita taideteoksia. Miten monimutkaisen ja taidokkaan kehon Jumala onkaan meille luonut. Tulee mieleen Anna Puun kappale Mestariteos. Ehdottomasti siis näkemisen arvoinen ja hintansa väärti.

Kiertelin alueella pari tuntia ja tutkin tarkasti miltei kaikki vitriinit ja esittelytekstit. Jo ammattini puolesta olen erittäin kiinnostunut ihmiskehosta ja sen toiminnasta, ja näyttelyssä kiertely oli mitä parhain anatomian ja fysiologian oppitunti. Moni asia selkiytyi, kun näki esimerkiksi sisäelimet luonnollisilla paikoillaan ruumiin sisällä, aidot aivohalvauksen turmelemat aivot, tupakan tuhoamat keuhkot tai huippu-urhelijan sydämen verrattuna tavallisen ihmisen sydämeen... (listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään!) Näyttelyssä oli johdonmukaisesti esitelty eri elinjärjestelmät ja elimet. Näyttely toivottavasti kannustaa ihmisiä myös terveellisempiin elintapoihin, sillä monissa esillä olleissa elimissä näkyi karmealla tavalla tuhot, joita mm. tupakointi, alkoholi ja epäterveellinen ruokavalio elimistöön aiheuttavat. Ostin myös näyttelyluettelon, joka on mainio anatomian ja fysiologian oppikirja! ;) Kirjasessa on myös esiteltynä ruumiiden plastinointiprosessi. Koko ruumiin leikkely ja plastinointi vie n. 1500 työtuntia eli käytännössä vuden!

Body Worlds on Heurekassa 22.9. asti, joten siihen asti on aikaa käydä katsomassa tämä vaikuttava näyttely. Näyttelyssä ei saanut ottaa valokuvia, mutta tässä kuitenkin muutama kuva, joista saa hieman käsitystä mitä kaikkea näyttely tarjoaa.

Kuva: Heureka.fi
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti