perjantai 26. kesäkuuta 2015

Reseptejä: vauvan ensimmäiset soseet

Havahduin juuri, että luonnoskansiossa on jo ikuisuuden lojunut tällainen sosepostaus odottamassa julkaisua. Kokosin aikanaan tähän ohjeet perussoseisiin, jotka sopivat hyvin vauvan ensimmäisiksi makuelämyksiksi. Joten tässäpä vinkkejä kiinteiden aloitukseen. Näillä soseilla me aloiteltiin kiinteiden maisteleminen n. 5 kk iässä (sitä ennen oltiin maisteltu vaan satunnaisesti luumua...) Lainasin kirjastosta Vauvan ja taaperon keittokirjan, josta katsoin vinkkejä ja ohjeita. Ensikertalaisena kun olin aluksi totaalisen pihalla tästä kiinteiden aloituksesta. 

Otin aluksi viikottain pari uutta ruoka-ainetta maisteluun. Alkuun annoin kerran päivässä uutta sosetta pari teelusikallista, mutta pian rohkenin antaa niin paljon kuin vauvoille maistui. Pian otimme iltapuuron mukaan toiseksi kiinteäksi ateriaksi. Varsinkin alkuun soseutin melkein kaikki soosit Bamixilla. Loistovekotin, jolla saa sileää sosetta. Tarvittaessa notkistin jo soseutusvaiheessa keitinvedellä, tai sitten vasta tarjoiluvaiheessa lorautin hieman korviketta sekaan. Pakastin kaikki vauvojen soseet silikonisissa muffiinssivuoissa tai pienissä Minigrip-pusseissa/pakastuspusseissa. Otin sitten edellisenä iltana seuraavan päivän soseet sulamaan (jos muistin...)

Tässä tulisi näitä ohjeita! :)




VIHANNESSOSEITA

Bataattisose 

Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pistele haarukalla bataattiin reikiä ja laita uunipellille tai -vuokaan. Paista noin tunti, kunnes kuori on ryppyinen ja sisus aivan pehmeä. Leikkaa jäähtyneenä pitkittäin kahtia, koverra sisus ulos lusikalla. Soseuta. Säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa 3 päivää, pakastimessa 3 kuukautta.

Bataatin voi toki myös keittää kuorittuna ja paloiteltuna, jolloin se valmistuu nopeammin. Mielestäni uunissa paistaminen on kuitenkin vaivattomin tapa, koska bataatin kokoisen möhkäleen kuoriminen ja paloitteleminen ei ole lempipuuhaani...



Kurpitsasose (mikä tahansa talvikurpitsalajike käy)

Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Leikkaa kurpitsa pitkittäin kahtia. Koverra lusikalla siemenet ja kuituiset säikeet pois. Pane kurpitsanpuolikkaat leikkuupinta alaspäin uunivuokaan. Kaada vuokaan n. 1/2 cm vettä. Paista uunissa aivan pehmeiksi, 45-60 minuuttia. Koverra lusikalla jäähtyneistä kurpitsoista sisus ulos. Soseuta. Säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa 3 päivää, pakastimessa 3 kuukautta.

Hernesose (tuoreista tai pakastetuista herneistä)

Laske ison kattilan pohjalle pari senttiä vettä. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Höyrytä höyrytyskorissa kannen alla pehmeiksi. Tuoreet herneet höyryttyvät noin 5 minuuttia ja sulatetut pakasteherneet noin 3 minuuttia. Huuhtele herneet kylmän juoksevan veden alla, jotta kypsyminen lakkaa. Soseuta. Säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa 3 päivää, pakastimessa 3 kuukautta.

Kesäkurpitsasose

Leikkaa kesäkurpitsoista päät pois, viipaloi muutaman sentin paksuisiksi viipaleiksi. Laske ison kattilan pohjalle muutama sentti vettä. Höyrytä höyrytyskorissa pehmeäksi, noin 7 minuuttia. Huuhtele kypsät kesäkurpitsanpalat juoksevan kylmän veden alla, jotta kypsyminen lakkaa. Soseuta. Säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa 3 päivää, pakastimessa 3 kuukautta.

Valmistan höyryttämällä myös porkkanasoseen, kukkakaalisoseen ja parsakaalisoseen. Sopivan kokoisiksi paloiksi vaan vihannekset ja kypsyyden kokeilen haarukalla.


HEDELMÄSOSEITA

Avokadosose 

Leikkaa kypsä avokado pitkittäissuunnassa kahtia. Jos käytät kerralla vain puolet, kääri muovikelmuun se puolikas, johon kivi jäi ja laita jääkaappiin myöhempää käyttöä varten. Koverra sisus kulhoon, muhenna haarukalla tai soseuta sileäksi. Käytä heti (avokado hapettuu ja tummuu nopeasti).

Banaanisose

Kuori ja leikkaa paloiksi. Muhenna haarukalla tasaiseksi tai soseuta sileäksi. Säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa 1 päivän, pakastimessa 3 kuukautta.

Omenasose

Meiltä löytyi pakastimesta syksyllä kotimaisista omenoista tekemääni omenasosetta, jota tarjosin vauvoille. Ohje löytyy täältä. Ulkomaisia omenoita käytettäessä omenat pitää toki kuoria ensin, ja kannattanee valita makeahko omenalajike. Pienemmän määrän omppuja voi tietysti höyryttää höyrytyskorissakin. Säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa 3 päivää, pakastimessa 3 kuukautta.

Päärynäsose

Laske ison kattilan pohjalle muutama sentti vettä. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Höyrytä höyrytyskorissa kannen alla päärynät pehmeiksi, noin 7-10 minuuttia. Kuori päärynät jäähtyneinä. Soseuta. Säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa 3 päivää, pakastimessa 3 kuukautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti