tiistai 1. lokakuuta 2013

Itsetehdyt hampparit



Teimme viime viikonloppuna mehukkaat ja muhkeat hampparit alusta loppuun asti itse. Lopputulos oli aika maittava! Hampparit ovat muuten melko vaivattomat valmistaa, mutta nämä kuohkeat sämpylät vaativat muutaman tunnin kohottelua. Tässäpä ohjeet, joiden lisäksi kukin voi valita burgereihin mieleisensä täytteet. Me käytimme cheddarjuustoa, ketsuppia, maustekurkkua, pekonia, tomaattia ja jäävuorisalaattia. Lisäksi lisäkkeenä oli vielä lohkoperunoita. Syöjät kärsivät pienestä ähkystä illallisen jälkeen ;)


Hampurilaissämpylät 8 kpl (alkuperäinen ohje New York Timesin sivuilta, löytyy täältä)

2,5 dl vettä 

4 rkl maitoa 
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria 
8 dl vehnäjauhoja 
1,5 tl suolaa 
2 rkl pehmeää voita 
1 muna

Voiteluun: 

1 muna 
1 tl vettä 
sesaminsiemeniä

1. Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva ja sokeri. Jätä seisomaan noin 5 minuutiksi.

2. Sekoita jauho ja suola, nypi voi jauhojen joukkoon.
3. Sekoita muna vesi-hiivaseokseen ja lisää se jauhojen joukkoon. Sekoita taikina puuhaarukalla tasaiseksi.
4. Vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia, kunnes se kiinteytyy. Aluksi taikina on todella tahmaista, mutta muuttuu vaivaamisen myötä helpommin käsiteltäväksi. Kelmuta taikinakulho ja kohota 1-2 tuntia, kunnes se on suurin piirten kaksinkertaistunut.
5. Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle tasolle. Jaa taikina 8 osaan ja muotoile niistä litteitä sämpylöitä uunipellille. 
6. Peitä sämpylät liinalla ja kohota 1-2 tuntia.
7. Laita kylmään uuniin kulho, jossa on pari desiä vettä ja kuumenna uuni 200 asteeseen. 
8. Voitele sämpylät vesi-munaseoksella ja ripottele päälle sesaminsiemeniä. Paista 10-15 minuuttia.


Helppo barbeque-kastike


4 rkl ketsuppia
4 rkl ananasmehua
3 1/2 rkl  fariinisokeria
1 rkl tomaattipyreetä
2 1/2 tl Chipotle Tabasco maustekastiketta

Aineet lämmitetään kattilassa ja annetaan keittyä hieman kasaan. 


Hampurilaispihvit 


400 g jauhelihaa
2 munaa
2 rkl sinappia
1 sipuli
Mustapippuria
1 tl suolaa

Laita pannulle hieman öljyä ja kuullota pieneksi pilkottu sipuli. Anna jäähtyä. Laita jauheliha kulhoon ja sekoita joukkoon munat ja mausteet sekä jäähtynyt sipulisilppu. Sekoita ja laita jääkaappiin "maustumaan" ainakin 10 minuutiksi. Paista pihveiksi pannnulla tai uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia. (Itse suosin pannulla paistettuja pihvejä, tulee mukavasti väriä pintaan).


2 kommenttia:

  1. Kiitos vielä ähkyn aiheuttajista! Oli sairaan hyviä! Terkuin Mallu

    VastaaPoista